Zakuvava se u Ukrajini: Donjeck i Lugansk ponovo u fokusu, reagovale SAD, EU, FR

Nemačka, Francuska, Velika Britanija, EU i SAD osudile su odluku Moskve da olakša davanje ruskog državljanstva Ukrajincima koji žive u Lugansku i Donjecku.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.04.2019.

18:57

Zakuvava se u Ukrajini: Donjeck i Lugansk ponovo u fokusu, reagovale SAD, EU, FR
Foto: Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

"Zajedno sa Francuskom osuđujemo ruski dekret koji bi trebalo da olakša davanje ruskog državljanstva stanovništvu u istočnoj Ukrajini", navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Kako se dodaje, regioni na koje se odnosi ovaj dekret deo su teritorije Ukrajine.

Stejt department je naveo da SAD osuđuju odluku Putina da ubrza pružanje ruskog državljanstva Ukrajincima koji žive u istočnoj Ukrajini.

"Rusija, kroz ovu veoma provokativnu akciju, intenzivira svoj napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi Stejt department.

Prema predsedničkom dekretu, zahtevi Ukrajinaca iz Donjecke i Luganske oblasti će biti rešavani u periodu do tri meseca. Taj ruski potez će verovatno dodatno pogoršati odnose Kijeva i Moskve, koja je pripojila Krim i podržava pobunjenike u Ukrajini.

To je učinjeno samo par dana pošto je za predsednika Ukrajine izabran glumac Volodimir Zelenski, koji je za prioritet svog mandata odredio završetak rata na istoku zemlje.

Stejt department je ocenio da je "sada na Rusiji da odluči da li želi da nastavi da doprinosi tenzijama ili ispuni svoje obaveze iz Minska". Evropska unija ocenila je da odluka Rusije da pojednostavi procedure izdavanja ruskih pasoša Ukrajincima koji žive u Donjecku i Lugansku predstavlja napad na suverenitet Ukrajine.

U saopštenju EU se ističe da trenutak donošenja ove odluke neposredno posle izbora u Ukrajini "pokazuje nameru Rusije da destabilizuje Ukrajinu i pogorša konflikt".

U saopštenju se iznosi očekivanje da će se Rusija uzdržati od akcija koje su protiv Sporazuma iz Minska, prenosi Rojters. Zvaničnici Velike Britanije kritikovali su danas odluku Rusije da pojednostavi procedure za Ukrajince koji žive u Donjecku i Lugansku prilikom dobijanja ruskih pasoše, saopšteno je na sajtu Forin ofisa.

"Velika Britanija osuđuje odluku predsednika Rusije Vladimira Putina da potpiše dekret o olakšavanju ukrajinskim građanima koji žive u područjima koje ne kontroliše ukrajinska vlada na istoku zemlje da dobiju ruske pasoše", izjavio je portparol britanskog Forin ofisa, preneo je Tas.

Ovaj korak je poslednji u šablonu ruskog ponašanja kojim se ugrožavaju bezbednost i suverenitet Ukrajine i podriva njen teritorijalni integriteti, rekao je diplomata.

I Evropska unija ocenila je danas da odluka Rusije da pojednostavi procedure izdavanja ruskih pasoša Ukrajincima koji žive u Donjecku i Lugansku predstavlja napad na suverenitet Ukrajine.

U saopštenju EU se ističe da trenutak donošenja ove odluke neposredno posle izbora u Ukrajini "pokazuje nameru Rusije da destabilizuje Ukrajinu i pogorša konflikt".

U saopštenju se iznosi očekivanje da će se Rusija uzdržati od akcija koje su protiv Sporazuma iz Minska, preneo je Rojters.

Odluku Rusije osudile su i Nemačka i Francuska navodeći da je ona suprotna neophodnom smirivanju tenzije i duhu i cilju Minskih sporazuma.

Oglasio se i Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je kako smatra da je politika koju ukrajinske vlasti sprovode u Donbasu samo pokušaj da se dobije legitimitet.

Putin je, nakon razgovora sa liderom Severne Koreje, izrazio iznenađenje zbog predloga da se sazove sastanak pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog olakšica u postupku izdavanja ruskih pasoša stanovnicima u samoproglašenim republikama Lugansk i Donjeck.

Kako prenosi Tas, Putin je podsetio kako nije bilo pokušaja da se pokrene diskusija pred Savetom bezbednosti UN zbog odluke da se daju olakšice u izdavanju ruskih pasoša drugim susednim državama i objasnio da ova se ova situacija ni po čemu ne razlikuje.

Naglasio je da su ljudi koji žive u Luganskoj i Donjeckoj republici u daleko lošijem položaju i da postoji i humanitarni problem. Zakon koji su danas usvojili ukrajinski poslanici, kojim se proglašava ukrajinski kao jedini zvanični jezik u Ukrajini predstavlja opasnost po teritorijalni integritet i može rezultirati gubitkom Donbasa, izjavio je ruski senator Konstantin Kosačev.

"Sada Kijev nudi Donjecku i Lugansku da se vrate u Ukrajinu u kojoj nema mesta za ruski jezik, ruske škole i obdaništa, normalne veze sa Rusijom i sećanje na Veliki patriotski rat i njegove heroje", rekao je Kosačev, koji predsedava Odborom za spoljne poslove Ruskog Saveta Federacije, preneo je TAS.

Ovo je glupost bez presedana, koja pre ili kasnije zaista može da dovede do gubitka jugoistoka Ukrajine, rekao je Kosačev.

Ranije danas ukrajinski parlament je usvojio zakon da je ukrajinski jezik jedini zvanični jezik u zemlji - "za" je bilo 278 poslanika, znatno više od 226, koliko je bilo potrebno za usvajanje zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: