Tamo gde je Tramp stao, nastavlja Putin

Svetska tema broj jedan je prvi zvanični sastanak ruskog predsednika i severnokorejskog lidera. Analitičari, međutim, porede taj susret s sastankom Tramp - Kim.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2019.

07:37

Tamo gde je Tramp stao, nastavlja Putin
Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Kim Džong Un razgovaraju u Vladivostoku o pitanjima rešavanja korejskog problema, kao i o jačanju bilateralne saradnje Severne Koreje i Rusije. Ruski analitičari smatraju da je reč o istorijskoj poseti.

"Dolazak Kim Džon Una na razgovore s Putinom o nuklearnom razoružanju govori samo jedno — da on nije postigao dogovor s Donaldom Trampom i da su rezultati razgovora koje je sa njim već dvaput imao očigledno i za Kima i za Kinu razočaranje. Sada će biti pokušaj broj dva, ali ovoga puta već usaglašen sa Moskvom. Prirodno da je zapadni svet, pre svega SAD, pod tenzijom, a veoma je zanimljivo kakvi će neprotokolarni sporazumi u senci biti zaključeni", kaže Pavel Feldman sa Instituta za strateška istraživanja i prognoze Ruskog univerziteta prijateljstva, prenosei Sputnjik.

On ističe da Rusija sada ima šansu da pokaže da može bolje da vodi pregovore i da može biti optimalniji garant mira i odsustva nuklearnog oružja na Korejskom poluostrvu, nego SAD na čelu sa Trampom.
Foto: Tanjug/ AP
Borislav Korkodelović, nekadašnji spoljnopolitički urednik u Tanjugu, kaže za Sputnjik da misli da će predsednik Putin pokazati da je Rusija zemlja koja se sve više pita kada je reč o temama koje se tiču Azije, naročito tako blizu njenih granica kao što je Korejsko poluostrvo i kada je tako veliko i osetljivo pitanje kao što je nuklearno razoružanje.

"Međutim, treba imati u vidu da je Severna Koreja pod veoma strogim sankcijama UN i da Moskva o tome mora da vodi računa. Ipak, Moskva se, baš kao i Peking, a u značajnoj meri i Južna Koreja, zalaže za ublažavanje sankcija Severnoj Koreji, tako da očekujem da će upravo pitanje pregovora oko nuklearnog programa Severne Koreje, ali i pitanje sankcija Pjongjangu, biti među visoko pozicioniranim temama razgovora dvojice predsednika“, smatra Korkodelović.

Ono što je, prema rečima Korkodelovića, posebno zanimljivo jeste trenutak u kojem lider Severne Koreje dolazi u Rusiju. "Za predsednika Putina je prvi izlazak Kima posle neuspešnih pregovora u Hanoju dobitak, u smislu da se ističe ta uloga Rusije u Aziji. Rusija sa Putinom na čelu sve više pažnje obraća na svoja dalekoistočna područja i sve veću pažnju poklanja Aziji, u smislu da želi da bude i evropska i azijska sila. Ovim samitom sa liderom Severne Koreje, koji će sigurno privući veliku pažnju međunarodne javnosti, Putin čini jedan značajan korak u tom pravcu", napominje Korkodelović.

Sličnog stava je i Vladimir Kolotov, direktor Instituta "Ho Ši Min" na Sanktpeterburškom državnom univerzitetu, koji se slaže sa ocenom da Rusija može da odigra značajnu ulogu na Korejskom poluostrvu.

"Rusija ne može da igra ulogu Sjedinjenih Država, ali može da pokuša da deblokira situaciju koja je trenutno u ćorsokaku. Čak ni samit u Hanoju nije pomogao. Amerikanci su postavili uslove koje je nemoguće ispuniti, a to je jednostrano razoružanje. Možda će Putin uspeti da rasplete taj problem, tako da s jedne strane ojača bezbednost na Korejskom poluostrvu, a s druge da pokuša da utiče da na svaki korak u pravcu razoružanja Pjongjanga Amerikanci skinu neke sankcije", smatra Kolotov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: