Trampov mirovni plan posle Ramazana

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa, Džared Kušner najavio je da će se Tramp mirovni plan objaviti posle Ramazana.

Izvor: Beta

Utorak, 23.04.2019.

20:10

Trampov mirovni plan posle Ramazana
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Tramp je obećao mirovni plan u nadi za postizanje "konačnog sporazuma" između Izraelaca i Palestinaca.

"Čekaćemo do kraja Ramazana i tada ćemo objaviti naš plan", rekao je Kušner na konferenciji Tajm magazina u Njujorku, prenosi Frans pres.

On je podsetio da se objavljivanje plana pripremalo za kraj prošle godine ali su onda najavljeni prevremeni parlamentarni izbori u Izraelu.

Na tim izborima je pobedio dosadašnji premijer Benjamin Netanjahu.

Kušner je označio Netanjahuovu pobedu kao veliku, dodavši da on sada stvara koaliciju.

"Kada završi bićemo verovatno na sredini Ramazana", rekao je Trampov savetnik, aludirajući na sveti muslimanski mesec posta koji se okončava 4. juna.

Kušner predvodi mali tim Bele kuće koga je američki predsednik pre dve godine zadužio da pripremi mirovni predlog kako bi se okončao izraelsko-palestinski sukob.

Tramp je najavio da će on u tome uspeti, za razliku od njegovih prethodnika kojima to nije pošlo za rukom.

Kušner koji nije imao diplomatskog iskustva uspevao je do sada da drži u tajnosti sadržaj plana.

Palestinski lideri su plan unapred odbacili, ocenivši da sadašnji predsednik SAD ne može biti posrednik jer je unilateralno priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Nadam se da je to vrlo globalna vizija za ono što se može desiti ako je narod voljan da napravi težak izbor. Ako se narod fokusira na stare tradicionalne pozicije nećemo nikada postići napredak", rekao je Kušner.

Poznat kao vrlo blizak Izraelu, kao i Džejson Grinblat, koji je zadužen za međunarodne pregovore i američki ambasador u Jerusalimu Dejvid Fridman, on je najavio da će obe strane morati da učine teške kompromise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: