U Sarajevu sve više dece zaraženo morbilama, UNICEF apeluje na imunizaciju

U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila je obolelo 519 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji su objavljeni na stranici Vakcine.ba na Fejsbuku.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

16:29

U Sarajevu sve više dece zaraženo morbilama, UNICEF apeluje na imunizaciju
Ilustracija: Thinkstock

Kako se ranije pisalo, najviše obolelih, i to 135, uzrasta je od dve do pet godina. Zatim, slede deca uzrasta od jedne do dve godine i od šest meseci do godinu dana. Najmanje obolelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u poslednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu decu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Predstavnici UNICEF i WHO u BiH ranije su apelovali na građane da vakcinišu decu, poručivši kako je vakcina najsigurniji, najefikasniji i u ovom slučaju jedini način zaštite.

Podsećanja radi, morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čoveka.

Ova bolest je još značajan uzrok smrti dece, posebno u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji bezbedna i efikasna vakcina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: