Sudan: Prekid pregovora demonstranata i vojske

Demonstranti u Sudanu su prekinuli pregovore sa Vojnim savetom, jer nije ispunjen nihov zahtev da vojska preda vlast civilima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2019.

10:40

Sudan: Prekid pregovora demonstranata i vojske
Foto: Tanjug/AP

Jedan od demonstranata, Kuraši Defalah, kaže da su razočarani "jer je vojska samo produžetak režima koji je ukrao 30 godina od nas", preneo je AP.

Sudanska vojska je zbacila predsednika Omara el Bašira, posle četiri meseca uličnih demonstracija protiv njegove 30-godišnje vladavine obeležene konfliktima, građanskim ratom i korupcijom.

Protesti u glavnom gradu Sudana, Kartumu nastavljaju se zahtevom da vojska preda vlast civilima, navodi agencija.

Vojni savet je rekao da je spreman da ispuni neke od zahteva demonstranata, uključujući borbu protiv korupcije, ali ne i da preda vlast liderima protesta. Oni su saopštili da će nakon dve godine tranzicionog perioda organizovati izbore i da su spremni da sa aktivistima koji su protiv Bašira i opozicionim grupama formiraju privremenu civilnu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: