Natavak štrajka u JAT-u

Izvor: B92

Petak, 15.10.2004.

14:35

Default images

Direktor JAT-a, Aleksandar Milutinović očekuje da će se do kraja meseca normalizovati domaći avio saobraćaj.

Saobraćaj je delimično obustavljen zbog štrajka aviomehaničara i avioinženjera u tom preduzeću. Milutinović objašnjava da se plate zaposlenih u JAT-u ne izdvajaju iz budžeta, nego da ih ova firma sama zarađuje, ali da bi one mogle da rastu, Vlada mora imati u vidu skok inflacije: Tražimo da vlada JAT-u prizna realan rast inflacije, znači ako je pretpostavljena inflacija bila 8,5 posto, mi svi ovde koji sedimo veoma dobro znamo da je ta inflacija prešla 11 posto. Znači, ta razlika od pretpostavljene do stvarne inflacije dovešće rukovodstvo JAT-a u poziciju da raspolaže većim obimom novca i taj obim novca će biti usmeren ka tim kategorijama koje su od vitalnog značaja za kompaniju".

Štrajkački odbor JAT-a, u dogovoru sa operativnim centrom, vrši redukciju letova tako što ne potpisuju papire o ispravnosti aviona nakon čega se taj let obustavlja, objašnjava Milutinović i dodaje da zakon o štrajku podrazumeva da se letovi u međunarodnom saobraćaju ne obustavljaju, dok se domaći saobraćaj mora održavati na minimumu od 30 odsto. Prema njegovim rečima nov kolektivni ugovor će biti završen do kraja godine. Predsednik Samostalnog sindikata vazduhoplovnih inženjera Srbije Slobodan Šarenac,međutim,  kaže da će okončanje štrajka avioinženjera JAT-a biti razmatrano tek nakom što rukovodstvo ponudi konkretan model raspodele zarada u kompaniji i najavio da će sindikat avionženjera učestvovati u izradi novog kolektivnog ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: