Izbori u S. Makedoniji: Pendarovski u "blagoj" prednosti nad Davkovom

U prvom krugu predsedničkih izbora kandidat koalicije oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i DUI Stevo Pendarovski je u neznatnoj prednosti.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.04.2019.

08:13

Izbori u S. Makedoniji: Pendarovski u
Foto: GettyImages

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, na osnovu 81,38 odsto prebrojanih glasova, Pendarovski je osvojio 42,23 odsto glasova, a kandidat vladajuće VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova 41,60.

Treći kandidat koga podržava Savez za Albance i Besa, Bljerim Reka osvojio je 11,57 odsto glasova, prenela je agencija MIA.

U Severnoj Makedoniji zatvorena su biračka mesta na kojima su građani birali prvog šefa države pod novim imenom.

Biračka mesta zatvorena su u 19 sati, a prema poslednjim podacima Državne izborne komisije Republike Severne Makedonije, izlaznost do 18.30 časova je bila 39,7 odsto, javlja AP.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Pravo glasa imalo je 1.808.131 građana, koji su birali između troje kandidata - kandidata koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Steve Pendarovskog, nezavinog kandidata koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski-Davkove i nezavisnog kandidata koji su podržali opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA Bljerima Reke.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da je glasalo više od 40 odsto od ukupnog upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasači, prema članu 121, stav 3 Izbornog zakonika Severne Makedonije.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Do 17 časova izlaznost 35 odsto

Na izborima za predsednika Severne Makedonije do 17.00 časova glasalo je 35,13 odsto birača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

"Na osnovu podataka sa 79,73 odsto biračkih mesta glasalo je 496.774 birača ili 35,13 procenata. Ukoliko bi sledili ovaj trend procentualne izlaznosti to bi značilo da bi na obrađenih 100 odsto mesta do sada izašlo oko 600.000 glasača", rekla je portparol DIK Ljupka Gugučevska.

Ona je to saopštila nešto posle 17.30 na četvrtoj od pet najvljenih konferenija za novinare o izlaznosti u prvom krugu predsedničkih izbora.

Naredna je u 19.00 časova, kada se zatvaraju biračka mesta, nakon čega će DIK početi da saopštava prve rezultate izbora.

Do 15 časova izlaznost 28 odsto

Na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji do 15.00 glasalo je 28,89 odsto birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije (DIK) Oliver Derkoski.

"Na osnovu obradjenih podataka sa 77,51 odsto biračkih mesta do 15.00 je glasalo 396.252 od ukupnog broja upisanih birača, ili u procentima 28,89 odsto", rekao je on na trećoj, od pet najavljenih konferencija za novinare.

Derkoski je rekao da izborni dan u prvom krugu predsedničkih izbora protiče mirno i da nema ozbiljnijeg narušavanja izbornog procesa.

U DIK je, dodao je, stiglo osam novih prigovora za narušavanje glasačkog prava, ali, kako je istakao, "nisu od suštinske prirode za koju može da se kaže da narušavaju izborni proces".

"Smatram da ovaj izborni dan protiče uglavnom mirno i nadam se da ćemo do kraja dana da završimo slično, bez većeg narušavanja izbornog procesa", rekao je Derkoski.

Makedonski građani biraju između kandidata vladajuće koalicije oko SDSM i DUI Steve Pendarovskog, makedonske opozicione koalicije oko VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove i Blerima Reke, koga podržavaju dve opozicione partije Albanaca.

Na šestim po redu predsedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i u Gradu Skoplju, a glasačka mesta, koja su otvorena u 7.00, biće zatvorena u 19.00. Pravo glasa ima 1.808.131 glasač.

Drugi izborni krug predsedničkih izbora u koji idu dva prvoplasirana kadidata biće održan za dve sedmice – 5. maja.

Do 13 časova izlaznost 20 odsto

Državna izborna komisija Severne Makedonije saopštila je da je do 13h glasalo 20,45 odsto birača od ukupno upisanih na biračkom spisku, prenosi portal Plusinfo.

U Severnoj Makedoniji danas se održavaju šesti po redu predsednički izbori na kojima građani biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski, kandidata opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidata opozicionih albanskih stranaka BESA i Alijansa za Albance Blerim Reka.

Najniža izlaznost zabeležana je u Lipkovu 5,43 odsto, Zelino 6,62 odsto i Vrapčište 7,5 odsto glasača.

Do sada je primećen samo jedan incident kada je glasač u skopskom naselju Aerodrom fotografisao glasački listić.

On je priveden od strane makedonskog MUP, a incident se dogodio na glasačkom mestu u vrtiću "Srnička".

Pravo na glasa na ovim izborima u Severnoj Makedoniji ima preko 1.800.000 glasača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: