Vlada RS ne odustaje od spornih zakona, oko zgrade parlamenta policija

U Banjaluci je u toku sednica Narodne skupštine RS na kojoj se razmatraju nacrti izmena zakona o policiji i javnom redu i miru. Ispred skupštine policajci.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

12:17

Vlada RS ne odustaje od spornih zakona, oko zgrade parlamenta policija
Ilustracija: Thinkstock

Predstavnici međunarodne zajednice, civilnog sektora i novinarskih udruženja zatražili su ranije da ti zakoni budu odbačeni jer nisu u skladu sa evropskim standardima.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o policiji predviđa uvođenje rezervnog sastava policije, što je izazvalo reakcije međunarodne zajednice i stranaka iz Federacije BiH, dok se izmenama Zakona o javnom redu i miru zabranjuje fotografisanje i snimanje policajaca dok obavljaju dužnost.

Pred početak sednice parlamenta, preko puta zgrade Skupštine se okupila grupa nezadovoljnih demobilisanih boraca VRS.

Njih tridesetak pokušali su jutros da dođu pred Narodnu skupštinu RS ali ih je u tome sprečila policija, pa su se povukli na lokaciju preko puta parlamenta.

Radi se o članovima novoosnovanog Štaba nezadovoljnih boraca Vojske RS, koji su ranije najavili da će protestovati ispred Narodne skupštine dok se ne ispune njihovi zahtevi u vezi sa poboljšanjem statusa boračke kategorije stanovništva. Oko zgrade Narodne skupštine RS raspoređeni su policajci sa dugim cevima.

Na početku sednice parlamenta, poslanik PDP Draško Stanivuković zatražio je da se Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima povuku sa dnevnog reda.

On je upozorio da ti zakoni nisu u skladu sa konvencijom o ljudskim pravima i evropskim standardima. "U nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru stoji da će neko dobiti 60 dana zatvora za škljocanje. Gde to ima", rekao je Stanivuković.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je da ne vidi ništa sporno u predloženim nacrtima zakona, dodavši da zakoni neće biti povučeni. Skupštinska većina glasanjem je odbila zahtev Stanivukovića da se ta dva nacrta skinu sa dnevnog reda.

Stanivuković je tokom rasprave telefonom slikao ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. "Evo, izvadio sam telefon i slikam. Gdje je sad policija. Ko kaže da ne mogu slikati", rekao je Stanivuković.

Predsednik parlamenta Nedeljko Čubrilović je upozorio Stanivukovića da skloni telefon i oduzeo mu reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: