Ekspres: Berlin ima predlog, a on ne ide u korist Prištine

Uoči predstojećeg srpsko-albanskog skupa u Berlinu, 29. aprila, Gazeta ekspres piše da će se na tom mini-samitu naći predlog koji neće biti u korist Prištine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.04.2019.

09:54

Ekspres: Berlin ima predlog, a on ne ide u korist Prištine
Foto: EPA-EFE/JARNO KUUSINEN

"Najverovatnije će biti predloženo da Srbija dobije neku vrstu suvereniteta na određenim teritorijama Kosova", navodi taj prištinski list uz podsećanje da se Nemačka protivi ideji korekcije granica.

Iz nemačke vlade prištinskom dnevniku su saopštili da je, kako se navodi, cilj Merkelove i Markona stabilnost u regionu, uz fokus na dijalog Beograda i Prištine. "Stabilnost i pozitivan razvoj događaja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Njihov cilj je da razgovaraju sa gostima o posebnim izazovima s kojima se region suočava, fokusirajući se na odnose Kosova i Srbije", preneo je Ekspres izjavu neimenovanog portparola nemačke vlade.

U Berlin su pozvani predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsednik i premijer Albanije, Iljir Meta i Edi Rama i predstavnici prištinskih institucija, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Za eventualne teme koje bi se mogle naći na stolu u Berlinu, Ekspres tvrdi da je to "novi okvirni sporazum", ne precizirajući, međutim, šta je sadržavao "stari okvirni sporazum", za koji su predstavnici Beograda i Prištine, ali i međunarodne zajednice tvrdili da još ne postoji.

Iako je Haradinaj ranije najavio da će pozvati Tačija na razgovor radi usklađivanja stavova uoči sastanka u Berlinu, list primećuje da predstavnici pristinskih institucija tamo, ipak, odlaze neusaglašeni.

Kada je reč o predstojećem susretu u Berlinu, inače, i Tači i Haradinaj su više govorili o tome da će insistirati na što hitnijem odobravanju vizne liberalizacije za građane Kosova, dok je predsednik Srbije rekao da od tog susreta ne očekuje ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: