Odmazda hakera zbog Asanža: 40 miliona sajbernapada na Ekvador

Broj pokušaja hakerskih upada u sisteme ekvadorskih državnih institucija od kako je Ekvador ukinuo azil osnivaču "Vikiliksa" povećao se na 40 miliona.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

08:45

Odmazda hakera zbog Asanža: 40 miliona sajbernapada na Ekvador
Ilustracija: Getty Images

Prema rečima zamenika ministra za telekomunikacije Ekvadora Patrisija Reala, od prošle sedmice, kada je Asanž izveden iz Ambasade u Londonu, stranice predsedništva Ekvadora, Centralne banke i Ministarstva spoljnih poslova, između ostalih, našle su se dnevno na udaru 40 miliona pokušaja hakerskih upada, prenosi pisanje Srne "Blic".

Real nije okrivio nijednu grupaciju za hakerske pokušaje upada jer je izuzetno teško identifikovati potencijalne napadače. Međutim, on je naglasio da je hakerska organizacija Anonimus objavila pretnju.

On je dodao da prilikom pokušaja upada nisu ukradeni nikakvi podaci, ali je otežan pristup stranicama za radnike i građane Ekvadora. Real je dodao da će Ekvador pomoć za bezbednost na internetu dobiti od Izraela.

Londonska policija uhapsila je Asanža 11. aprila, nakon što su mu ekvadorske vlasti ukinule azil. Predsednik Ekvadora potom je optužio Asanža da mu je ambasada služila za špijuniranje, a ozloglašena hakerska grupa Anonimus odmah su zapretili Ekvadoru da će biti napadnuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: