Gazeta: U Berlinu predlog okvirnog dokumenta za sporazum Kosova i Srbije

Dokument u čijim će okvirima biti postignut sporazum Kosova i Srbije biće predložen na sastanku u Berlinu 29. aprila, piše portal gazetaexpress.com.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.04.2019.

22:52

Gazeta: U Berlinu predlog okvirnog dokumenta za sporazum Kosova i Srbije
Foto: EPA/EFE Valdrin Xhemaj

Na sastanak u Berlinu, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani na nivou predsednika i premijera dve zemlje.

"Sporazum neće obuhvatiti podelu, ali neće biti ni najbolji za Kosovo. Ima mnogo mogućnosti da će Srbiji dozvoliti suverenitet u delovima teritorije Kosova", naveo je portal.

U odgovoru za portal, Vlada Nemačke je potvrdila da je cilj Merkel i Makrona stabilnost Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije.

"Stabilnost i dobra kretanja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Oni streme da sa pozvanima razgovaraju o posebnim izazovima s kojima se suočava region, posebno o odnosima Kosova i Srbije", kaže se u odgovoru portparola Vlade Nemačke.

Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, odlaze u Berlin bez međusobno usaglašenih stavova.

Savetnica kosovskog premijera Meljiza Haradinaj danas je napisala da lideri i opozicija Kosova treba da usaglase stavove pred taj sastanak.

"Pošto sada imamo punu pažnju kancelarke Merkel u dijalogu, u kojem je ona i domaćin sastanka 29. aprila, krajnje je vreme da institucionalni lideri, Državna delegacija i kosovska opozicija usaglase jedinstven stav pred putovanje za Berlin. Samo će tako Kosovo biti jače u odnosu na Srbiju i ozbiljnije pred međunarodnim izazovima", navela je Haradinaj.

Haradinaj je danas rekao da su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han izgubili godinu dana zbog izjava o korekciji granica na Balkanu i da bi sporazum do sada najverovatnije mogao da bude postignut da se o tome nije govorilo.

Haradinaj je u Lipljanu danas reagovao na izjavu Hana za Vašington post da se ne isključuje mogućnost razgovora o promeni granica ako se sa tim saglase obe strane, što je Haradinaj ocenio kao nastavak grešaka koje čini EU.

"Izjava koja ostavlja otvorenu mogućnost razgovora o teritorijama i granici je nastavak pogrešne politike ovih Evropljana koji na sreću odlaze", kazao je Haradinaj.

Haradinaj smatra da se trenutak postizanja sporazuma udaljava i kasni zbog takvih stavova zvaničnika EU.

Upitan da li bi prihvatio eventualni sporazum tokom susreta u Berlinu 29. aprila, Haradinaj je rekao da nema mandat da pregovara, da je Skupština Kosova taj mandat dala Državnom pregovaračkom timu, ali da nema sporazuma ako se pominju granice i teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: