Vatrogasci: Struktura Notr Dama sačuvana

Posle višečasovne borbe vatrogasaca sa vatrom koja je zahvatila Notr Dam, nadležni veruju da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.04.2019.

21:50

Vatrogasci: Struktura Notr Dama sačuvana
Foto: Tanjug/AP/Francois Mori

"Struktura je spasena", rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

Francuski vatrogasci oprezno su optimistični u procenama da su spasene i dve kule ove srednjevekovne katedrale od urušavanja.

"Možemo smatrati da su dve kule Notr-Dama spasene", izjavio je novinarima komandir brigade vatrogasaca u Parizu, Žan-Klod Gale.

"Nadamo se da će konstrukcija ostati spasena", rekao je i Loren Nunez, državni sekretar ministra unutrašnjih poslova za Raša Tudej.

"Mnogo smo optimističniji nego ranije, ali moramo ostati oprezni u procenama", rekao je on.

Preko 400 ljudi se borilo protiv požara koji je zahvatio kultno zdanje u Parizu.

Ranije večeras vatrogasci su izrazili sumnju da razorni požar u katedrali Notr Dam može da se zaustavi i nisu isključili mogućnost potpunog urušavanja svetske znamenitosti.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da se još ne zna da li se može spasiti katedrala Notr Dam u centru Pariza od požara vatrogasci nisu mogli da lokalizuju.

"Još nismo sigurni da li se može spasiti katedrala Notr Dam koju je zahvatio žestok požar, pored mobilizacije 400 vatrogasaca", izjavio je ranije večeras državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

Prema njegovim rečima, vatrogasci ispred i unutar katedrale gase požar koji i dalje gori.

Požar za sada nepoznatog porekla izbio je oko 19.00 sati i prvo je zahvatio potkrovlje, deo krova i srušio stub kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Vatrogasna služba je navela da se radi na spasavanju zadnjeg dela katedrale gde se nalaze vredna umetnička dela, čija je evakuacija u toku.

Služba je dodala da je zahvaćen i deo katedrale gde se nalaze zvona crkve.

"Ukoliko se sruši zvonik u severnom delu, ne možemo ni da zamislimo kakva će biti šteta", naveli su vatrogasci.

Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine za vreme biskupa Morisa de Silija. Gradnja je trajala gotovo dva veka, a prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.
Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus
Portparol vatrogasne jedinice u Parizu rekao je ranije danas Rojtersu da je sat i po vremena tokom večeri bilo "presudno" kako bi se utvrdilo da li se požar može zadržati.

Stotine vatrogasaca je na licu mesta, a vatrogasna brigada u Parizu kaže da čini sve što može da dovede "užasnu vatru" pod kontrolu.

"Koriste se sva sredstva, osim kanadera, koji bi, ukoliko bi se upotrebili, mogli dovesti do kolapsa čitave strukture katedrale", objavio je on.

Još uvek nije poznato šta je izazvalo požar.

Televizija "Frans 2" je izvestila da policija slučaj trenutno vodi kao incident.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar "potencijalno povezan" sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija.

Incident se dogodio pošto je dragulj gotske arhitekture prolazio kroz veliku rekonstrukciju u vrednosti od 11 miliona evra (12,43 miliona dolara), a očekivalo se da će radovi na renoviranju biti završeni oko 2022. godine. Pročitajte još:

Ogroman požar u katedrali Notr Dam FOTO/VIDEO

"Gori deo nas"

Objavljen snimak rušenja tornja katedrale Notr Dam VIDEO

"Ne razumemo francuski, ali razumemo sve ovo... Užasno je, kolektivna tuga"

"Sve gori, ništa neće ostati", šta krije 850 godina istorije Notr Dama?

"Kolosalna šteta": Pokrenuta istraga o uzroku požara u crkvi Notr Dam

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: