Atina i Vašington produbljuju vojnu saradnju?

Vlasti u Atini i Vašingtonu razmatraju mogućnosti za povećanje prisustva američkih sistema naoružanja u Grčkoj, prenosi grčki list Katimerini.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.04.2019.

17:02

Atina i Vašington produbljuju vojnu saradnju?
Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Ove opcije, prema pisanju lista, pretpostavljaju razmeštanje bespilotnih letelica i letećih tankera u grčkoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi u Larisi u centralnoj Grčkoj.

SAD su spremne da povećaju svoje učešće u grčkim vojnim vežbama i da prošire svoj opseg.

Reč je takođe i o Iniohosovoj vežbi koju planiraju da nadograde u vežbu velikih razmera, umesto srednjih, kako je bila zamišljena do sada.

S obzirom na sve tešnju vojnu saradnju između Grčke i SAD, Atina sada takođe očekuje sve češće prisustvo američkih brodova u lukama Egejskog mora.

Jačanje odnosa, prema pisanju grčkog Katimerinija, takođe se poklopilo sa povećanjem napetosti u odnosima između Vašingtona i Ankare, te bi na osnovu toga Atina mogla da ima koristi od promene ravnoteže snaga u istočnom Mediteranu.

Vašington je prošle nedelje ponovo pozvao Ankaru da ne preuzima ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400, dok je istovremeno Zakon o bezbednosti u istočnom Mediteranu i energetskom partnerstvu dostavljen američkom Kongresu, doprinoseći jačanju položaja Grčke i Kipra kako na diplomatskom, tako i na vojnom planu.

Razgovori između Atine i Vašingtona za sada su usmereni na grčku vojnu vazduhoplovnu bazu u Larisi, gde su stacionare dve bespilotne letelice.

Imajući u vidu da ugovor o stacioniranju ovih bespilotnih letelica ističe u avgustu ove godine, prema navodima Katimerinija, postoje dve otvorene opcije: jedna da se postave vazduhoplovni tankeri model KC-135 i druga, manje verovatna, da se zamene postojeće bespilotne letelice, letelicama drugog modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: