Vojska: Al-Bašir nije napustio Sudan, u kućnom pritvoru je

Svrgnuti sudanski predsednik Omar al-Bašir nije napustio Sudan, kazao je general pukovnik Mohamed Hamdan Daklo za državnu televiziju te afričke zemlje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.04.2019.

22:29

Vojska: Al-Bašir nije napustio Sudan, u kućnom pritvoru je
Foto: EPA-EFE/STR

Turska agencija Anadolija na sajtu prenosi da je Daklo, komandant Snaga za brzu podršku (RSF), potvrdio je da se Al-Bašir nalazi u kućnom pritvoru u Kartumu.

Podseća se da je sudanska vojska u četvrtak, nakon višemesečnih protesta, svrgla sa vlasti Al-Bašira, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je takođe osnovala Vojni savet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dve godine. Na čelo tog saveta prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Avad Ibn Auf koji je dan kasnije podneo ostavku, a umesto njega je imenovan general pukovnik Abdelfatah Burhan.

Daklo je kazao da je vojska Sudana u jeku masovnih protesta preuzela vlast u zemlji i svrgla predsednika Al-Bašira.

Na pitanje novinara da li će Al-Bašir biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu (IČ) zbog zločina u Darfuru, Daklo je kazao da će tu odluku doneti narod Sudana.

"Sudan će izabrati novu vladu koja će odlučiti na koji način će biti procesuirani svi počinioci zločina, uključujući i Al-Bašira", rekao je Daklo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: