Uhapšen i "ključni igrač" Asanža, otkriveno o kome je reč FOTO

Ministarka unutrašnjih poslova Ekvadora Marija Paula Romo saopštila je da je uhapšena osoba za koju se sumnja da je ključni igrač Vikiliksa.

Izvor: B92

Petak, 12.04.2019.

08:37

Uhapšen i
Foto: Tanjug/AP

Neimenovani zvaničnik ekvadorske vlade otkrio je za AP da se radi o švedskom programeru koji se zove Ola Bini.

Romova je rekla da je ta osoba, koju nije imenovala, uhapšena zbog sumnje da je kovala zaveru protiv vlade u Kitu, a hapšenje je izvedeno na aerodromu glavnog grada Ekvadora kada je ta osoba pokušala da se ukrca na let za Tokio.

"Osoba bliska Vikiliksu, koja je imala prebivalište u Ekvadoru, uhapšena je u popodnevnim časovima dok se pripremao za putovanje u Japan", napisala je Romova sinoć na Tviteru. AP navodi da se ovo hapšenje desilo samo nekoliko sati posle hapšenja osnivača Vikiliksa u Londonu, pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil, čime je otvoren put njegovom izručenju SAD.

Romova je Si-En-Enu rekla da je uhapšeni živeo nekoliko godina u Ekvadoru i da je često putovao u London. "On je priveden jednostavno zbog istražnih razloga", navela je ekvadorska ministarka.

Podsetimo, Asanž je pre više od šest godina dobio azil Ekvadora i nalazio se u ambasadi te zemlje u Londonu jer mu je pretilo izručenje u Švedsku, gde se protv njega vodio postupak za navodno seksualno uznemiravanje. Asanž je sve vreme tvrdio da je taj proces namešten, kao i da je cilj da se on uhapsi i isporuči SAD, gde ga terete za najteže delo - odavanje državnih tajni budući da je Vikiliks objavio na hiljade i hiljade tajnih dokumenata američke diplomatije.

Proces za seksualno zlostavljanje je u međuvremenu odbačen, ali je ostao onaj u SDA i kako je juče i potvrđeno iz londonske policije, Asanž je uhapšen upravo na osnovu tražnje Vašingtona.

Asanž je inače do skora bio "miran" u ambasadi Ekvadora, ali je pao u nemilost nakon što je Vikiliks počeo da kritikuje rad ekvadorskih vlasti, što je zvanični Kito veoma naljutilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: