Novi problem za Asanža: "Ponovo otvoriti slučaj pred švedskim pravosuđem"

Šveđanka koja optužuje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje, zatražiće ponovno otvaranje tog slučaja pred švedskim pravosuđem.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.04.2019.

13:44

Novi problem za Asanža:
Foto: Tanjug/AP

Švedsko tužilaštvo je odustalo od preliminarne istrage 2017. godine.

Advokat Elisabet Masi Fric rekla je da je današnje hapšenje Asanža njena klijentkinja čekala i nadala se tome još od 2012. godine, prenela je agencija AP.

Kako je istakla, ona i njena klijentkinja uradiće sve što mogu da se slučaj u Švedskoj ponovo otvori, kao i da se Asanž izruči toj zemlji kako bi mu se sudilo za silovanje.

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora, pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao ekstradiciju, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD, koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: