"Nisam ja heroj, heroji su oni koji su dali živote na državnoj granici"

Danas se navršava 20 godina od početka bitke na Košarama u kojoj je 108 vojnika poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2019.

18:22

screenshot/O2

Ta bitka, zajedno sa onom na Paštriku, zaustavila je kopneni pohod NATO na Saveznu republiku Jugoslaviju, ali i prodor albanskih snaga.

Borba je počela na Veliki petak 1999. godine, a kopneni napad lično je najavio američki predsednik Bil Klinton.

Ranjeno je više od 250 vojnika i svi su oni danas ratni i vojni invalidi.

Pukovnik Duško Šljivančanin kaže da on nije heroj. Kako kaže, heroji su vojnici na odsluženju vojnog roka i heroji su oni koji su dali živote na državnoj granici.

“Kada je počela agresija 24. marta 1999. i kada sam se obraćao vojnicima, jedna rečenica je bila da naš bataljon jedini u Vojsci Jugoslavije nema rezervne položaje. Nikakvo naređenje nije bilo potrebno da se brani državna granica, to je bio zadatak graničara”, rekao je on gostujući u emisiji “Fokus” na televiziji O2.

Dodaje da bitka na Košarama nije počela 1999. već 1997. godine, kada je došlo do sloma institucija u Albaniji, kada su opljačkani vojni magacini i kada je izneseno oružje koje je prebačeno na teritoriju Kosova i Metohije.

Opširnije u video-prilogu…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: