Zapad optužuje Rusiju za militarizaciju Arktika; "Ne pretimo nikome"

Rusija "ne preti nikome" na Arktiku, gde pojačava vojno prisustvo, već samo osigurava sopstvenu bezbednost, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2019.

14:05

Zapad optužuje Rusiju za militarizaciju Arktika;
Foto: Gettyimages

"Ne radimo ništa sem što čuvamo bezbednost naše zemlje. Nikome ne pretimo, održavamo naše odbrambene kapacitete uzimajući u obzir situaciju koja okružuje našu zemlju", rekao je Lavrov na međunarodnom forumu o Arktiku u Sankt Peterburgu.

Ruski ministar je tako odgovorio na pitanje o optužbama o "militarizaciji" Arktika koje stižu sa zapada.

"Naša pozicija o Arktiku pretpostavlja široku saradnju. Otvoreni smo za razvoj saradnje, a tu spada i pitanje Severoistočnog prolaza", naveo je on. Severoistočni prolaz je pomorski put koji ide duž obala Sibira i postao je prohodniji zbog topljenja leda.

Lavrov je dodao da Rusija "ne vidi nijedno pitanje koje zaslužuje pažnju NATO".

Predsednik Rusije Vladimir Putin će se na marginama foruma sastati s premijerima Norveške i Švedske, Ernom Solberg i Stefanom Levenom, kao i s finskim predsednikom Saulijem Ninistom.

Rusija se nada da će postati glavna ekonomska i vojna sila na Arktiku zahvaljujući globalnom otopljavanju i topljenju leda, što bi trebalo da dovede do otvaranja novih trgovačkih puteva na krajnjem severu planete.

Otvaranje Severoistočnog prolaza, koji povezuje Atlantski i Tihi okean, pojednostaviće i isporuku ruske nafte u jugoistočnu Aziju.

Moskva takođe pojačava i vojno prisustvo na Arktiku, otvaranjem više vojnih baza koje su bile napuštene posle raspada Sovjetskog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: