Ćulibrk: Ne učestvujem na protestima kao govornik

B92 istražuje: Da li nezavisan novinar govori na protestima? Ćulibrk: Ne učestvujem na protestima kao govornik. Insajder: Relativizacija ugrožava profesiju.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2019.

09:16

Ćulibrk: Ne učestvujem na protestima kao govornik
Ilustracija: Thinkstock

Posle izjave savetnice za medije predsednika Srbije Suzane Vasiljević "da nisi nezavisan novinar ako govoriš na protestima opozicije" digla se bura na medijskoj sceni.

Jedni se brane pravom novinara da glasaju, pa samim tim i učestvuju u protestima, drugi opravdanje traže u članstvu nekih novinara u rukovodećim organima vladajućih stranaka.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić govorio je na mitingu opozicije u Novom Sadu, novinarka Gordana Suša takođe. Dinko Gruhonjić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine potpisuje se kao docent na peticiji profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu protiv vlasti, pružajući podršku protestima opozicije "Jedan od pet miliona". Novinari Srđan Škoro i Milojko Pantić samo su neka od čuvenih imena srpskog novinarstva koja su se javno svrstali na stranu opozicije.
Ilustracija: Thinkstock
BBC je nedavno izdao upozorenje svojim novinarima da ne smeju da iznose političke stavove, a Njujork tajms jasno u svojim uputstvima novinarima navodi da ne smeju da govore na mitinzima, kao i da ne smeju da iznose političke stavove, pa čak ni na svojim automobilima da nose oznake neke političke partije.

Glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić, u izjavi za list Danas, podseća da po kodeksu novinarima nije dozvoljeno da učestvuju na mitinzima ili aktivno podržavaju bilo koju stranu.

"Američki kodeks je još jednostavniji i ima tri pravila: 'Ne potpisuj, ne zastupaj, ne doniraj'. I ja mislim da je to najvažnije, da se aktivno ne stavljaš na bilo čiju stranu, niti da tvoji politički stavovi utiču na tvoje izveštavanje", ističe Lalić.

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, koji je za Danas rekao da često ide na proteste, kao i da će ići na miting Aleksandra Vučića 19. aprila, u izjavi za B92.net potvrđuje da odlazi na proteste, ali i ističe da na njima ne učestvuje kao govornik, već da kao novinar "ide da se lično uveri šta se dešava".

Ovim povodom pozvali smo i Nezavisno udruženje novinara Srbije. U telefonskom razgovoru za B92.net, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić daje drugačije viđenje i pojašnjava da novinari kao slobodni građani imaju pravo da učestvuju pa i da govore na građanskim protestima, odnosno da je dužnost svakog slobodnog novinara, ali i obaveza svakog građanima, koji misle drugačije, da učestvuju dokle god su to građanski protesti.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da učestvuju svakako, a ako imaju nešto da kažu i da to urade. Time se, kako smatra Bodrožić, oni ne svrstavaju u redove opozicije.

Nažalost mi smo političko društvo, ističe predsdnik NUNS-a i dodaje da se nada da će svaka naredna vlast omogućiti slobodu medija. Prema njegovim rečima, SNS je stavio pod kontrolu medije, među kojima i RTS, zbog čega ljudi, pa samim tim i novinari, dižu glas na ulici.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović za naš portal potvrđuje da nezavisni novinari ne bi trebalo da se otvoreno svrstavaju ni na jednu političku stranu.

"Kodeks novinara propisuje da je otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo s novinarskom profesijom, što znači da etiku naše profesije krše i oni koji govore na opozicionim skupovima i oni koji su na funkcije izabrani na listama vladajućih stranaka", kaže on.

Insajder: Smatramo da relativizacija ovog ili sličnih pravila ugrožava samu novinarsku profesiju

screenshot
Isto pitanje postavili smo i redakciji Insajdera, a novinarka produkcije i urednica sajta Insajder.net Irena Stević kaže da ta redakcija ima svoja pravila od osnivanja.

"Redakcija Insajder od svog osnivanja ima pravila, koja mora da poštuje svaki novinar Insajdera, a koja se pre svega zasnivaju na novinarskom kodeksu i profesionalnim standardima. U Kodeksu novinara Srbije piše: 'Otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo je s novinarskom profesijom'. Novinari Insajdera nemaju pravo da iznose svoje stavove na način da to ugrožava ovo pravilo, ni u svom izveštavanja, ni na društvenim mrežama, niti na bilo kojem drugom javnom mestu. Jasna je razlika između izveštavanja sa političkog skupa, ili skupa sa elementima političkog, i eventualne podrške takvim idejama. U Insajderu su svi dužni da jasno prave ovu razliku", navela je ona.

Dodaje da kršenje i relativizacija ovog i sličnih pravila ugrožava najviše samu novinarsku profesiju, a samim tim dovodi u pitanje kvalitet javnog informisanja.

"Kao što je sporno da novinari otvoreno podržavaju proteste opozicije, tako je sporna i otvorena podrška onima koji su na vlasti, jer su ti novinari zaštićeniji i imaju veću moć. Zadatak novinara je da razgovara sa svima, a pre svega sa nosiocima javnih funkcija koje su građani izabrali. Ko god da je na vlasti, dužnost novinara je da u interesu građana predstavnicima vlasti postavljaju pitanja i insistiraju na odgovorima, a da niko nema osnov da dovede u pitanje motive njihovog novinarskog rada i izveštavanja. Insajder postoji od 2004. godine. To je dovoljno dugo da znamo koliko je za kredibilitet cele naše redakcije važno da se ovog pravila svi strogo pridržavaju", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: