"Srbima na severu Kosova spremaju neko zlo"

Bivši šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović smatra da se Srbima na severu Kosova "sprema zlo".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2019.

07:10

Ilustracija: Getty Images

Prema njegovom mišljenju, prištinske vlasti uz podršku svojih stranih mentora planiraju da "zaokruže suverenitet na celoj teritoriji KiM".

Čović u autorskom tekstu za "Srpski telegraf", koji prenosi Tanjug, podseća da je ovo godina dva jubileja, 70-godišnjice NATO i 20-godišnjice bombardovanja SRJ, zbog čega je, kako dodaje, izvršen veliki pritisak, pre svega na Beograd, da pristane na sporazum o normalizaciji odnosa, koji je, kako su to zamislile strane sile, trebalo da rezultira međusobnim priznavanjem.

"Time bi se oprao zločin SAD, Velike Britanije i NATO učinjen bombardovanjem SRJ i zauvek ad akta stavile mnogobrojne civilne i vojne žrtve ovog bombardovanja i enormna materijalna šteta", dodaje Čović.

Čović, između ostalog, podseća i na saopštenje Kfora o legitimitetu aktivnosti albanskih snaga na KiM, uključujući i severne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

On smatra da bi zbog toga srpske najviše institucije trebalo da hitno upute demarš generalnom sekretaru NATO i vladama zemalja članica. "Ovaj korak treba preduzeti što pre iz sledećih razloga: Priština sprema veliku proslavu '20-godišnjice oslobođenja', formirali su i posebnu radnu grupu koja se time bavi, dolaze im 'kraljice majke' kosovskog projekta - Madlen Olbrajt i Hilari Klinton, verovatno će tu biti i porodica Bler", kaže bivši zamenik premijera u Vladi Srbije.

Čović upozorava da će prištinskim vlastima biti potreban neki zvučan korak koji ima težinu, što je, imajući u vidu koordinisane napore Britanije i Nemačke da predstave severne opštine kao kriminalne sredine i nedavne izjave čelnika Kfora, najverovatnije zaokruženje 'suvereniteta' na celoj teritoriji KiM.

On dodaje da su na ovakav korak upozorili i dobronamerni saradnici američkog predsednika Donalda Trampa i da to treba shvatiti ozbiljno, podsećajući da su na nedavnom savetu NATO, u nezvaničnim razgovorima, kao glavni neprijatelji Alijanse najčešće pominjani Rusija, Kina i Donald Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: