Stoltenberg: Nemačka treba da poštuje obećanje o povećanju troškova

Nemačka kao članica NATO treba da održi obećanje i poveća odbrambene troškove, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2019.

22:19

Stoltenberg: Nemačka treba da poštuje obećanje o povećanju troškova
EPA-EFE/Toms Kalnins

Šef NATO-a je održao konferenciju za novinare pre odlaska u Vašington gde će biti obeležena 70. godišnjica postojanja Alijanse i pokrenuta tema "podele tereta".

"Očekujem od Nemačke da poštuje svoje obaveze kao i ostale članice. Očekujem da svi poštuju obaveze u oblasti odbrane", rekao je Stoltenberg.

Zemlje članice su 2014. godine obećale da će izdvojiti za odbrambene troškove oko dva odsto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2024. godine.

NATO je 2018. godine naveo da je samo sedam članova održalo to obećanje, dok Francuska i Nemačka još nisu započele taj proces.

Američki predsednik Donald Tramp je odmah po dolasku na vlast početkom 2017. godine kritikovao ostale članice NATO.

Šefovi diplomatija zemalja Alijanse će u sredu i četvrtak održati sastanak u Vašingtonu i očekuje se da će ti troškovi biti na dnevnom redu.

Stoltenberg će sutra razgovarati sa Trampom, a tokom posete SAD, planirano je da održi govor u Kongresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: