Potpisana Bukureštanska deklaracija

Premijerka Rumunije Viorika Dančila rekla je da su lideri zemalja učesnica kvadrilaterale večeras potpisali Bukureštansku deklaraciju.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.03.2019.

18:46

Potpisana Bukureštanska deklaracija
Foto: Tanjug/AP/Vadim Ghirda

Deklaracijom lideri potvrđuju da će pojačati saradnju kako bi doprineli stabilnosti regiona, kao i da snažno podržavaju put pridruživanja Srbije EU.

Dokument su potpisali premijerka Ruminije Dančila, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Grčke Aleksis Cipras i premijer Bugarske Bojko Borisov.

"Naša saradnja danas ulazi u novu fazu koja je pretočena u zajedničku deklaraciju četiri zvaničnika. To je prvi dokument te vrste u ovom formatu", naglasila je Dančila na konferenciji za medije.

Dokument je nazvan "Deklaracija iz Bukurešta", istakla je ona i dodala da je dokument dokaz čvrste posvećenosti za saradnju kako bi izgradili prosperitetan i stabilniji region.

Posebna pažnja biće posvećena evropskim integracijama Zapadnog Balkana i dostizanja evropskih vrednosti, kao i većem povezivanju i saradnji u oblasti saobraćajne i enegetske infrastrukture.

Napomenula je da je predsedavanje Ruminije EU obeleženo velikim izazovima - Bregzitom i predstojećim izborima u EU.

"Mi se zalažemo za širenje EU na zemlje u regionu", navela je Dančila i istakla da se Rumunija posebeno zalaže za ubrzanu evropsku proceduru kada je reč o Srbiji.

U fokusu balkanske četvorke energetika i infrastruktura

Foto: Tanjug/AP/Vadim Ghirda
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Bukureštu da je sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke razgovarao o nastavku infrastrukturnih radova.

Vučić je istakao da su najviše vremena proveli razgovarajući o pitanjma iz oblasti energetike i diversifikaciji energetskih izvora.

"Danas smo na veoma ozbiljan i odgovoran način sagledavali sve o čemu smo govorili na prethodnim sastancima i dogovarali nastavak infrastrukturnih radova", preneo je Vučić novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Rumunije Vjorikom Danićilom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Bugarske Bojkom Borisovom, sa kojima se sastao u Bukureštu.

Vučić je istakao da će sa rumunskom premijerkom nastaviti razgovore o izgradnji auto-puteva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju, kao i o izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda Pančevo-Rešica, kao i o izgradnji reverzibilne elektrane Ðerdap 3, odnosno o izradi studije izvodljivosti za taj projekat.

Predsednik Srbije je podvukao da će za manje od tri meseca biti završen istočni krak Koridora 10, a za manje od dva - južni krak prema Severnoj Makedoniji.

"To je važno za povezivanje sa Grčkom i Severnom Makedonijom", podvukao je Vučić.

On je naveo i da su danas najviše vremena proveli u razgovorima o energetskim pitanjima i diversifikaciji energetskih izvora, kao i šta je to što četiri države zajedno mogu da urade na međusobnom povezivanju, gasovoda i svih ostalih energetskih izvora.

Vučić je dodao da je važno da sve četiri zemlje nastave sa saradnjom i u drugim oblastima, kulturi i itd.

"Obavestio sam o situaciji na Zapadnom Balkanu sve prijatelje i zamolio za podršku na evropskom putu. Verujem da će ona biti jednako snažna ili još snažnija u budućnosti", rekao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo zato što je učestvovao na sastanku i zahvalio na gostoprimstvu, te dodao da to što se predstavnici četiri zemlje često viđaju ne govori da takvi sastanci nemaju svoj značaj, već to, naprotiv, govori da postaju sve važniji i sve sadržajniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: