Građani obustavili protest, sud odlučuje 2. aprila o sporovima

Građani zaduženi u švajcarcima odlažu štrajk do petka, a Vrhovni kasacioni sud saopštio je da će 2. aprila zauzeti stav u vezi sa sporovima građana.

Izvor: RTS

Četvrtak, 28.03.2019.

16:00

Građani obustavili protest, sud odlučuje 2. aprila o sporovima
Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Vrhovni kasacioni sud (VKS) sledećeg utorka 2. aprila, zauzeće stav u vezi sa sporovima građana i banaka povodom zaduživanja u švajcarskim francima, koji su još u radu i nisu izašli iz suda, rekao je Tanjugu vršilac funkcije predsednika VKS Dragomir Milojević.

On je precizirao da će tog dana građansko odeljenje na sednici doneti stav koji će biti uputstvo i putokaz nižestepenim sudovima šta treba utvrđivati i kako postupati u predmetima oko zaduživanja u švajcarskim francima. Milojević je ukazao da se u tim predmetima radi o različitim zahtevima iz tužbi građana.

"Pojedinim se traži raskid ugovora zbog promenjnih okolnosti, drugima se traži poništaj valutne klauzule, a trećim poništaj valutne klauzule i s tim u vezi poništaj celog ugovora", rekao je v. d. predsednika VKS, ukazujući da je VKS o ovim pitanjima već odlučivao, kroz pojedinačne odluke, koje su objavljene i na njegovom sajtu. Međutim, kako kaže, građani tim odlukama nisu zadovoljni, jer je VKS ukidao po zahtevima za reviziju.

"Kada je tražen raskid ili poništaj ugovora, pa su nižestepeni sudovi to prihvatili, VKS je to ukinuo, jer slučaj nije činjenično raščišćen. Svaki predmet ima dve strane i svaka iznosi svoje činjenice i viđenje", naveo je Milojević.

On je napomenuo da će sada biti VKS zauzeti neki stav - da li će se ići na poništaj ugovora ili samo klauzule ili će se, kako kaže, ići na raskid ugovora. Građani zaduženi u švajcarskim francima koji su pet dana štrajkovali glađu ispred VKS tražeći njegovu reakciju, obustavili su štrajk i razišli su se nakon jutrošnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je preneo RTS, Udruženje CHF ponavlja stav da sud treba jasno da se odredi da li su ugovori o stambenim kreditima ništavi ili bi trebalo da se ide na raskid ugovora.

"Naš stav je da ispunimo to što smo rekli i privremeno obustavimo protest do idućeg petka. Želimo maksimalno da budemo kooperativni. Tražili smo da mi, kao korisnici kredita, budemo deo tima koji radi na rešenju", rekla je predsednica Udruženja CHF Jelena Pavlović.

Vučić je nenajavljeno došao ispred Vrhovnog kasacionog suda i razgovarao sa građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: