Zabranjene igračke sa ftalatima

EU zabranila je prodaju dečjih igračaka koje sadrže ftalate, organska jedinjenja koja su opasna po zdravlje dece.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2004.

17:38

Default images

Najveći svetski proizvođači imaju svoje laboratorije u kojima testiraju materijale za pravljenje igračaka, ali srpsko tržište uglavnom je opremljeno igračkama iz Azije, koje prema podacima EU, sadrže štetna jedinjenja.

Stavljanje u usta svega do čega se domognu, a pre svega igračaka, karakteristično je za sve bebe i malu decu. Na oko simpatična igra, prema rečima profesora sa katedre za primenjenu hemiju na Hemijskom fakultetu, Petra Pfendta, postaje u najmanju ruku opasna ukoliko se u igrački nalaze ftalati, vrsta organskih jedninjenja sa nizom toksičnih osobina koja se dodaju plastičnim masama kako bi se omekšale.

"Neki ftalati se akumuliraju u organizmu, danas jedna beznačajna količina, sutra druga, prekosutra tri puta više i dolazi do kritične količine koja je najopasnija za nervni sistem, jetru i na bubrege."

Uzorci igračaka koje se legalno uvoze u Srbiju, preko sanitarnog inspektora na granici, šalju se na dodatna ispitivanja i kontrolu kvaliteta, sastojaka i mehaničkih osobina.

Prema rečima načelnika službe za unapređenje ishrane, Vesne Pantić Palibrk, Gradski zavod za zaštitu zdravlja jedna je od laboratorija gde se takva ispitivanja vrše i gde se između ostalog proverava da li u igračkama ima ftalata: "Prema našim rezultatima nismo nalazili ftalate ni u igračkama ni u drugim proizvodima koji su u direktnom kontaktu sa namirnicama, a koji su proizvedeni od vinil-hlorida,"

Evropska unija skrenula je pažnju da se proizvodi koji sadrže opasne ftalate prave uglavnom na azijskom tržištu. Utvrđivanje zdravstvene ispravnosti naročito je teško kod onih jeftinih, švercovanih igračaka, tako da se nikada sa sigurnošću ne može reći da na našem tržištu nema igračaka sa ftalatima.

U tržišnoj inspekciji pri Ministarstvu trgovine kažu da su aktivnosti usmerili na sprečavanje prometa takozvane sive robe, kao i da je ove godine velika količina nedeklarisane robe, među kojima su i igračke, povučena iz prometa. Ipak, većina igračaka u kineskom tržnom centru nema nikakvu deklaraciju, pa za kupce ostaje tajna od kojih su sirovina napravljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: