Devet poginulih u pojasu Gaze

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2004.

09:24

Default images

Dva deteta su poginula u izraelskom gradu Sderot u sredu uveče od rakete ispaljena iz oblasti Gaze.

Dva deteta, stara dve i četiri godine, igrala su se u dvorištu jedne kuće kada je palestinska raketa "Kasam" pala blizu njih. Tom prilikom povređeno je najmanje 19 osoba. "Hamas" je preuzeo odgovornost za napad.

Izraelska vojska je tri puta raketirala oblast blizu izbegličkog kampa "Džabalija" u Gazi, odakle je doletela raketa koja je ubila dva deteta. U jednom od napada poginula su tri Palestinca. Izraelska vojska je zatvorila glavne puteve u Gazi i podelila oblast na tri dela.

Premijer Izraela Arijel Šaron pozvao je gradonačelnika Sderota i rekao mu da će Izrael odgovoriti na napad učiniti sve da do takvih napada više ne dođe. Prema izveštaju izraelskog radija, Šaron je naredio slanje više vojnika u Gazu i izolaciju mesta odakle se ispaljuju rakete.

Najnoviji napad Palestinaca ojačao je pozicije protivnika plana za iseljavanje iz Gaze. "Treba da zaustavimo proces iseljavanja i da zauzmemo sve pozicije sa kojih mogu da dođu rakete", izjavio je član Parlamenta Ehud Jatom iz Likuda, jedan od najvećih protivnika plana za iseljavanje.

Gradonačelnik Sderota Eli Mujal izjavio je da je siguran da će napadi prestati ako vojska dobije prave instrukcije. "Što se mene tiče, mogu da sravne Bait Hanun sa zemljom", rekao je on. S druge strane, predstavnici "Hamasa" su najavili borbu do uništenja Izraela: "Počinje peta godina našeg ustanka. Nastavićemo da ispaljujemo rakete i granate i nastavićemo svoj Džihad dok ne oslobodimo celu Palestinu", izjavio je Nizar Rajan, lider "Hamasa" u Džabaliji, za B92 javlja Saša Živković.

Jedna Izraelka je ubijena dok je trčala na putu u blizini jevrejskog naselja Nisanit na severu Gaze. Izraelski vojnici, koji su se nalazili u blizini, otvorili su vatru na napadače i ubili najmanje jednog Palestinca. U razmeni vatre poginuo je i jedan izraelski bolničar, koji je stigao da ukaže prvu pomoć.

U odvojenom incidentu, dva Palestinca su uspela da se približe isturenom položaju izraelske vojske blizu izbegličkog naselja Džabalija u Gazi. Oni su pucali na vojnike, koji su potom odgovorili na vatru. Tada su poginili jedan izraelski vojnik i oba napadača, a jos tri vojnika su povređena. "Hamas" je preuzeo odgovornost za taj napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: