"EU više ništa dodatno ne može da učini da pomogne Mej"

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo rezultatima dvodnevnog samita lidera EU posvećen Bregzitu.

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

18:28

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Tusk je dodao da Evropska unija više ništa dodatno ne može da učini da pomogne britanskoj premijerki Terezi Mej.

Tusk je novinarima na kraju samita rekao da je "sudbina Bregzita u rukama britanskih prijatelja".

Predsednik Evropskog saveta je rekao da su lideri EU spremni na najgore, ali da se nadaju najboljem.

Lideri EU prihvatili su sinoć na samitu u Briselu da odobre Velikoj Britaniji dve opcije za odlaganje Bregzita, koji je prvobitno bio predviđen 29. marta.

Oni su se dogovorili da odlože Brezgit do 22. maja ukoliko britanski poslanici iduće nedelje odobre sporazum koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Unijom.

Ako ga ne odobre, odlaganje će biti kraće, do 12. aprila. Tada Velika Britanija mora da izloži kakve naredne poteze planira ili da izađe iz Unije bez sporazuma.

Britanska premijerka je rekla da će od poslanika tražiti da podrže njen dogovor o izlasku iz EU. Britanski parlament je dva puta odbacio sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: