Snimljen napad na džamiju: "Osveta za napade u Evropi"

Policija Novog Zelanda je uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su učestvovale u terorističkom napadu koji se dogodio u mestu Krajstčerč.

Izvor: B92

Petak, 15.03.2019.

08:07

Snimljen napad na džamiju:
Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Internetom se širi snimak napada koji je napravio, kako se sumnja, Australijanac Brenton Tarant.

“Veoma uznemirujući video-snimak koji traje 17 minuta je objavljen na jednom američkom forumu. Pre pucnjave čuje se kako napadač poziva gledaoce da se prijave na jedan nalog na Jutjubu”, navode svetski mediji. Dodaje se da je muškarac snimio momenat upada u jednu od džamija.

“Na snimku se vide desetine stradalih i ranjenih. Napadač se predstavio kao 28-godišnji Brenton Tarant. Svi njegovi nalozi na društvenim mrežama su potom oboreni, a prethodno je objavio i pismo u kom navodi svoje motive za napad. Napisao je da priprema terorističku akciju, sebe je nazvao fašistom i dodao da se beli ljudi više ne razmnožavaju, već da ih zamenjuje 'neevropska populacija', što je rezultat masovnih migracionih tokova, koje naziva invazijom. Rekao je da želi osvetu za Evropljane koji su stradali u terorističkim napadima, kao i da je okidač za njegovu akciju smrt Ebe Akerlund, učenice iz Stokholma koja je poginula u napadu azilanta u aprilu 2017. godine”, dodaje se.

Tarant je navodno napisao da je odlučio da organizuje napad posle putovanja u Francusku 2017. godine.

”Napisao je da je bio razočaran stanjem u francuskim gradovima i dodao da je video invaziju 'nebelaca' na Francusku”, ističe se.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je objavila da je stradalo najmanje 40 osoba u napadu na dve džamije, kao i da je to nezabeleženi čin nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: