Aktivisti izvode pred sud državu zbog klimatskih promena?

Četiri grupe aktivista pokrenule su pravnu akciju u nameri da izvedu pred sud francusku državu zbog toga što ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 14.03.2019.

23:19

Aktivisti izvode pred sud državu zbog klimatskih promena?
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Međunarodna grupa za zaštitu životne sredine Grinpis, humanitarna organizacija Oksfam i dve francuske grupe za zaštitu životne sredine nadaju se sudskoj presudi kojom će francuskoj vladi biti naloženo da dodatno smanji emisije ugljenika i navode sličan uspešan pokušaj u Holandiji.

Četiri grupe su u decembru pokrenule internet peticiju kojom je prikupljeno više od dva miliona potpisa, a danas su podnele zvaničan zahtev sudu u Parizu, koji će odlučiti o narednim koracima.

Francuski ministar ekologije Fransoa de Ruži branio je danas politike vlade predsednika Emanuela Makrona. De Ruži je za televiziju Be-Ef-Em rekao da aktivisti ne mogu u sudnici da smanje emisije štetnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: