"Protesti politički, neću podneti ostavku"

Crnogorski predsednik Milo Đukanović tvrdi da protesti u Podgorici nisu građanski, već politički i da iza njih stoje opozicione partije, s političkim idejama.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.03.2019.

22:29

EPA/EFE Boris Pejovic

Đukanović je u emisiji "Intervju" na TVCG ponovio da neće podneti ostavku, što je jedan od zahteva demonstranata.

"Ovde bi građanski karakter protestima trebalo da da okolnost što formalno frontmeni protesta nisu lideri političkih stranaka, nego ljudi koji su koliko do juče bili pripadnici raznih partija. I danas bi oni trebalo da budu garancija da je reč o građanskim protestima, iako jako dobro znamo da u pozadini tih protesta stoje političke partije, ne samo logistikom nego i političkim idejama", rekao je Đukanović.

Crnogorski predsednik tvrdi da su političku ideju artikulisale parapolitičke strukture, one koje, kako kaže, godinama "kreiraju ideju nasilne promene vlasti, a tu su i koncern Vijesti, još jedan broj NVO i medija koji su opozicioni, iako se predstavljaju kao nezavisni."

"Njihov cilj je nedemokratska smena vlasti," smatra Đukanović i dodaje da ovog puta imaju zahtev da "obezdržave" državu i unište institucije.

Đukanović je istakao da za vlast nema tabu tema.

"Spremni smo da razgovaramo o svakom pitanju koje tangira građane, ali nismo spremni na ultimatume i nismo spremni na rušenje i to je valjda logično", jasan je Đukanović.

On smatra da je specijalni tužilac Milivoje Katnić nesumnjivo u pravu, kada kaže da su protesti povezani sa tim što se približava presuda optuženima u slučaju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

Među učesnicima protesta, kako kaže, postoji čitav konglomerat političkih interesa, a jedan od važnijih je, kako tvrdi, interes DF-a, koji želi da pobegne od odgovornosti.

"Ocigledan je strah kod jednog dela opozicije i ja mislim da se oni sada uzdaju u revoluciju. Ko se uzda u to, tanki su mu argumenti. Mi smo danas u finalu jednog regularnog sudskog postupka. Ne radujem se ničijoj krivičnoj odgovornosti, ali ako neko sebi da za pravo da zarad svog interesa ugrožava građansku sigurnost, s tim ne može biti interesa," poručio je Đukanović.

On je ocenio da je "jasno uočljiva nit", koja povezuje sve zahteve za njegovom ostavkom, u poslednjih 30 godina jer je, kako je naveo, reč o politici koja ne veruje u snagu svojih argumenata.

"Nama suprotstavljena politika nije politika koja može pobediti. Oni ne mogu pobediti na izborima, zato kreiraju afere. Oni pojačavaju svoj aktivizam da kreiraju afere uz pomoć bilo kog politickog desperadosa, koji bi doveo do revolucionarnog naboja koji će im pomoći da sprovedu ideje u đelo", rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da su njegovi politički kritičari uvek bili uvereni da bi njegov odlazak sa političke scene, uključujući i fizičku likvidaciju, odnosno scenario iz oktobra 2016, zapravo otvorio put za ostvarivanje njihovih politickih interesa.

"Ne postoji danas više zebnja da bi promjena, ili odlazak bilo kog pojedinca doveo u pitanje strateške interese države," rekao je Đukanović.

On je podsetio da su ga pozivali više puta da podnese ostavku, zbog izdaje srpskih nacionalnih interesa.

"Zato što imam neke pronatovske stavove i paktiram sa onima koji su kreatori politike bombardovanja Srbije i Crne Gore. Podsetiću vas da su me pozivali da podnesem ostavku zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma i zbog izdaje crnogorskih nacionalnih interesa za koje su me optuživali neki od čelnika DF-a. Zatim u vreme predreferendumske kampanje takođe sam pozivan na ostavku, pa i priznanje Kosova takođe je bilo povod za takav poziv, pa 2015. rušilacke demonstracije, pa 2016. i evo sada 2019.", naveo je Đukanović.

Povodom slavlja Albanskog foruma zbog izborne pobede na lokalnim izborima u Tuzima, Đukanović je ocenio da su nacionalne ideje danas u modi, ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

"Imali smo regularan proces i ja čestitam pobedničkoj koaliciji i verujem da će to ići u prilog crnogorskoj multietničkoj stabilnosti", poručio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: