"FPP Balkan ltd" prikupio 43% akcija

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2004.

13:14

Default images

FPP Balkan limitid prikupio je oko 25% akcija malih akcionara aranđelovačke fabrike vode i sokova "Knjaz Miloš".

To predstavlja 43% akcija sa upravljačkim pravom, jer država po zakonu nema pravo upravljanja sa svojim vlasništvom od blizu 42%. Kako javlja Beta, Agencija za privatizaciju je najavila da priprema ponudu za prodaju većinskog paketa akcija aranđelovačke fabrike jer je, kako tvrde u Akcijskom fondu koji raspolaže sa 41,28% akcija "Knjaza Miloša", pridruženo više od 20% akcija malih akcionara.

Predstavnik FPP Balkan Limitid u Beogradu, Srđan Muškatirović, za B92 kaže da je ovaj fond cenom od 17.200 dinara po akciji, atraktivnim investicionom i socijalnim programu, uspeo da zainteresuje akcionare da prodaju svoje akcije: "U najkraćem roku želimo da investiramo 25 miliona evra koji bi se iskoristili za rešavanje vrlo skupih dugova kojih trenutno ima, a i ubacivanje, kako se to kaže, svežeg kapitala za bolji rad preduzeća. To je jedna deo ponude, drugi je i socijalni aspekt te ponude gde smo se mi obavezali da nema otpuštanja radnika, da se povećaju plate u prvoj godini za 15%."

Muškatirović kaže da država nije zainteresovana da proda svoj deo akcija ovom fondu po ceni od 17.200 dinara, već traži 20.000 dinara po akciji, ali i da FPP Balkan limitid nastavlja da prikuplja akcije malih akcionara, posebno nakon informacije da jedan njihov deo još uvek nije deponovan: "Imamo mnogo poziva od akcionara koji se žale da su proveravali da li su njihove akcije deponovane i da su saznali da nisu, tako se stvara problem i postavlja pitanje gde je veliki broj akcija. Mi pokušavamo da ih spojimo sa nadležnim institucijama kojima mogu da se obrate i da na taj način rešimo taj problem. Zbog akcija kojima se ne zna sudbina mi i dalje prikupljamo akcije tih akcionara i videćemo šta će dalje da se desi."

Za kupovinu akcija "Knjaza Miloša", pored FPP Balkan limitid, ponude su dostavile i kompanije "Pivovarna Laško" iz Slovenije i "Danon" iz Francuske, ali su one bile neuspešne. "Pivovarna Laško" je ponudila 16.100 dinara za jednu akciju "Knjaza Miloša", a "Danon" 15.000 dinara. Naknadno su "Laško" i Vlade Divac iskazali interesovanje za paket akcija koji je priklupio državni fond, ali se nisu izjasnili o ceni.

Iako je juče bio  poslednji da mali akcionari Knjaza Miloša prodaju svoje akcije jednom od tri ponuđača - Danonu, Laškom ili Balkan Limitedu, u Aranđelovcu ni danas u toku dana nije se znao konačan ishod prodaje. Naime, akcionari  i to uglavnom penzioneri i oni koji nisu bili zaposleni aranđelovačkoj fabrici mineralne vode akcije su za 17.200 dinara prodali Balkan Limitedu, ali su strepili jer nisu znali da li je taj britanski investicioni fond prikupio nepohodnih 25% akcija, što je uslov da prodaja uspe.

Istovremeno, najveći deo zaposlenih u Knjaz Milošu odlučili su se da svoje akcije pridruže državnim. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da im je to sigurnija varijanta.

Zamenik direktora Knjaza Miloša, Radojica Milivojević, u izjavi za B92 navodi da su državnom paketu, koji čini 42% akcija, radnici pridužili oko 30% akcija i da je sada taj paket većinski i da za njegovu kupovinu već ima zainteresovanih: "Ne znam da li će oni doći sa Vlade Divcem, ali su oni već tu. Ces Mekon je tu i već se nalaze u našim prostorijama, sa stručnim službama. Danas je najavila dolazak i Pivovarna Laško, što znači da interesovanje za kupovinu državnog paketa raste."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: