Fukujama: EU u svojoj srži nije demokratska

Politički mislilac Frensis Fukujama kaže da EU u svojoj srži nije demokratska, jer je njena najmoćnija institucija, Evropska komisija, najmanje demokratska.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.03.2019.

09:23

Fukujama: EU u svojoj srži nije demokratska
Getty Images

On je izjavio da EU mora da se pojačano suprostavi mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i svim drugim sve snažnijim autoritarnim sistemima u istočnoj Evropi.

Fukujama je ukazao da je zapadna demokratija u krizi, jer je pod pritiskom autoritarnih sistema i oslabljena populističkim partijama čiji birači pre svega slede svoj gnev.

Američki politikolog, koji je u Beču sinoć predstavio svoju novu knjigu "Identitet", a potom učestvovao i u diskusiji u organizaciji Fondacije "Erste", čiji je gost bila i agencija Tanjug, rekao je da nije, kako je previđao, liberalna demokratija "kraj istorije", već "sistem kao u Mađarskoj, gde je vlada, kao Orban legitimno izabran i sada svim sredstvima pokušava da više nikada ne bude smenjen".

Fukujama smatra da je EU trebalo tome da se suprostavi time što bi prestala da novcem fondova Unije pomaže Orbanu da učvrsti svoju vlast.

On smatra da sve istočnoevropske članice EU imaju nedostatak nacionalnog samopouzdanja i krhki identitet, zbog čega tamnošnje populističke vlade mogu lako da zauzmu ulogu žrtve prema Briselu.

"Svaka kritika se prikazuje kao napad", dodao je Fukujama.

Međutim, prema njegovim rečima, povlačenje iza granica nacionalnih država nije prisutno samo na istoku EU, već gotovo svuda postoje slabosti evropskog identiteta.

"Nacionalni identitet je snažniji od evropske svesti. Ona se može naći samo kod elita, onih grupa koje stvarno profitiraju od zajedničke Evrope", kaže Fukujama.

On zbog toga ne veruje da bi EU u bliskoj budućnosti mogla biti jedinstvenija i imaće teškoće da očuva dosadašnje uspehe.

Takođe je ocenio da je uvođenje evra pod aktuelnim političkim okolnostima bila greška, iako je zajednička valuta dugoročno jedina perspektiva.

Uveren je da će istupanje Velike Britanije iz EU "utišati" sve one koji se u drugim zemljama zalažu za izlazak iz Unije, jer će pokazati koliko je takav korak bolan.

Što se SAD tiče, Fukujama kaže da nije izvesno da će američki predsednik Donald Tramp na izborima 2020. izgubiti.

"Ukoliko kandidati demokrata budu nastavili da se takmiče u 'levičarskim' stavovima, onda bi Tramp mogao biti ponovo izabran", upozorio je američki politikolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: