Trka u naoružanju: Da li je Arktik sledeća tačka sukoba?

SAD su spremne da Rusiju "drže podalje" od Arktika, izjavio je glavnokomandujući američkim snagama za Evropu, general Kurtis Skaparoti.

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2019.

10:45

Trka u naoružanju: Da li je Arktik sledeća tačka sukoba?
Foto: Mario Tama/Getty Images

"Trenutno je ruta Severnog mora više otvorena, tu postoje komercijalni i resursni interesi, a to stvara takmičenje", izjavio je američki general pred odborom Senata zaduženim za naoružanje.

Skaparoti je senatorima predočio da je Rusija već povećala svoje odbrambene kapacitete, kao i da je na terenu postavila brojne veoma napredne radarske sisteme, istovremeno pomerajući raznorazne jedinice u to područje radi povećanja kontrole nad tim regionom.

"Kao rezultat toga, i mi smo obnovili naš plan. Morali smo da izmenimo plan razmeštanja naših snaga, kao i da promenimo naše operacije kako bi poslali jasnu poruku da je Arktik za nas veoma važan”, kazao je general Skaparoti.

Sputnjik, koji je preneo njegovu izjavu pred Senatom, podseća da je Skaparoti nedavno rekao da je trenutno mogućnost sukoba Rusije i SAD oko Arktika za sada mala, ali da je istovremeno naglasio i da Rusija znatno povećava prednost u arktičkim operacijama, a njene vojne baze koje su tamo služe za ojačavanje ruske pozicije.

S druge strane, iz Rusije je poručeno da očekuju da oko Arktika ne bude ozbiljnih konfilakata kao i da Moskva smatra da bi taj region trebalo da bude područje konstruktivnog dijaloga i nekonfiktne saradnje, jer je to u interesu svih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: