"Rusija se snažno vratila na Balkan"

Portal prištinskog lista Zeri tvrdi da Rusija troši milijarde rubalja u balkanskim državama, pokušavajući da zaustavi njihovo članstvo u EU i NATO.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.03.2019.

20:56

Ilustracija: Thinkstock

Navodi se da i američki stručnjaci upozoravaju da Rusija želi da, izazove nasilni sukob između Beograda i Prištine ne bi li diskreditovala novi državni projekat u Evropi i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima.

Rusija se snažno vratila u balkanske zemlje i u tu svrhu Kremlj troši milijarde rubalja u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Srbiji, Kosovu* i Grčkoj.

Tvrdi se da je Rusija 2016. pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori, planirajući tada ubistvo premijera Mila DJukanovića da spreči njegov ulazak u NATO.

Prošle godine je, tvrdi se takođe, pokušala da blokira rešavanje pitanja imena između Grčke i Makedonije, znajući da će rešenje rezultirati članstvom u Severnoatlantskom savezu.

Zamenik kosovskog ministra odbrane Burim Ramadani za Zeri kaže da "neprijateljski uticaj Rusije", uglavnom kroz hibridno i asimetrično ratovanje, stalno raste na Balkanu uopšte.

Dodao je da Albanci uopšte, bez obzira na zemlju prebivališta, predstavljaju "zid neprijateljskog ruskog uticaja".

"To se svakako odnosi na već definisanu tradiciju, kao i na veoma jasnu orijentaciju Albanaca prema evroatlantskim integracijama", tvrdi Ramadani.

"Dakle, pored Albanije, Albanci su bili odlučujući u članstvu Crne Gore i Severne Makedonije u NATO-u. Tako su se Albanci do sada pridružili trima balkanskim državama u NATO-u. Četvrta država treba da bude Kosovo", rekao je Ramadani.

Prema njegovim rečima, iz ove nesporne činjenice jasno je da su Kosovo i Albanija imuniji, kako kaže, na ruski neprijateljski uticaj, "ali to samo po sebi ne ometa mešavinu Rusije u našim društvima".

Zamenik ministra odbrane Kosova takođe govori o ruskom "vetu" protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova godinama.

"Potpuno je nesporno da je odbijanje poslanika kosovskih Srba da glasaju o ustavnim promnama KBS bilo pod direktnim uticajem Rusije", naveo je.

Takođe, profesor američkih međunarodnih odnosa Alon Ben-Meir tvrdi za Zeri da je "Srbija najosetljivija na uticaj Rusije u odnosuna bilo koju drugu balkansku državu".

"Srbija je najosetljivija na ruski uticaj nego bilo koja druga balkanska država, a Moskva će nastaviti da koristi svaku polugu koja je na raspolaganju da spreči ulazak Srbije u EU", kaže Ben-Meir.

Stepen uticaja Rusije na zemlje Balkana razlikuje se, kaže on, u zavisnosti od istorijske, religiozne i geopolitičke realnosti na terenu.

On tvrdi da Rusija ima geostrateški interes za zapadni Balkan, kao i za mediteranske zemlje, budući da Balkan posebno nudi dobru priliku za Rusiju da preduzme kombinaciju političkih i ekonomskih mera za ugrožavanje geostrateških interesa EU.

Ben-Meir navodi dva osnovna razloga zbog kojih se Rusija interesuje za balkanske države:

Prvi je taj jer regija Zapadnog Balkana ima strateški značaj kao tranzitna ruta za ruski plin a, drugo su, navodi, slovenski koreni i pravoslavlje uz tradicionalne kulturne i tradicionalne vrednosti koje Moskva želi da sačuva.

On tvrdi da Rusija ima sve namere da iskoristi nejedinstvo balkanskih zemalja da postanu članice EU.

"Neki pokušavaju da balansiraju svoje bilateralne odnose sa Rusijom i EU sa Srbijom, drugi, kao što je Kosovo i Makedonija su transparentnije u potrazi za evropeizacije u procesu pridruživanja", kaže američki stručnjak za međunarodne odnose.

David L. Filips, američki stručnjak za spoljnu politiku, kaže da Rusija nastoji da proširi svoj, kako je rekao, "zloćudni uticaj širom Balkana".

Govoreći o ruskom prisustvu u Srbiji, Filips tvrdi da je ruska humanitarna baza u Nišu "zaista špijunski centar za zemlje u regionu".

"Rusija je prodala sofisticirano oružje Srbiji, uključujući MIG borbene avione i teška oklopna vozila. Ona želi da izazove nasilni sukob između Srbije i Kosova kako bi diskreditovala kosovski projekat i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima", rekao je Filips za Zeri.

On tvrdi da je Rusija za to motivisana neprijateljstvom prema Sjedinjenim Državama i željom da se ograniči prodor evroatlantskih institucija i vrednosti na zapadnom Balkanu.

Dodao je da Evropska unija, sa svojim demokratskim, progresivnim vrednostima, predstavlja egzistencijalnu pretnju autoritarizmu i kampanjama ruskog malignog uticaja u cilju nanošenja štete demokratijama.

"Srbija je ovlašćena od Rusije u regionu. Obe zemlje pokušavaju da podriju napore Kosova da steknu veće globalno priznanje. Zajednički napori Rusije i Srbije na samitu INTERPOL-a u Dubaiju pokazuju kako Rusija i Srbija koordiniraju svoje postupke na štetu Kosova", naveo je Filips.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: