"Ovo je politički progon"

Partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanijahua je osudila odluku vrhovnog tužioca da podigne optužnicu za korupciju protiv izraelskog lidera.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.02.2019.

22:47

Ilustracija: Thinkstock

Likud je označio taj potez kao “politički progon”.

Ta konzervativna partija je oštro kritikovala vrhovnog tužioca Avihaja Mandelblita jer je svoju odluku objavio pred izraelske opšte izbore zakazane za 9. april.

“Objava odluke mesec dana pre izbora, bez da se premijeru pruži mogućnost da odbaci te lažne tvrdnje je nesumnjivo i mešanje bez presedana u izbore”, navedeno je u saopštenju.

Uz to je ocenjeno da takav potez ima “jedan cilj, da zbaci desničarsku vladu predvođenu Netanijahuom kako bi se omogućio uspon levičarske vlade”.

U saopštenju se navodi da ipak niko nije iznenađen najavom vrhovnog tužioca koja je usledila posle ogromnog pritiska na njega da podigne optužnicu po svaku cenu, čak i ako nema ničega, samo da to bude pre izbora.

Likud je ocenio da je kampanja protiv premijera počela u nameri da se optuži u četiri korupcionaška slučaja, a da su sada i pre saslušanja tri navodno propala.

Netanijahuova partija predviđa da će i ostale tvrdnje takođe pasti kao kula od karata kada se premijer suoči s državnim svedocima i dovede desetine svedoka koji nisu ispitivani te predstavi dokumente koji dokazuju da su sve njegove akcije u skladu s zakonom.

Ministarstvo pravde Izraela je saopštilo da je vrhovni tužilac obavestio Netanijahua o svojoj nameri da ga optuži za korupciju. Frans pres prenosi da ta odluka zapravo nije “konačna” jer će premijer imati priliku da bude saslušan. Saslušanje je predviđeno nakon izbora i moglo bi potrajati.

Međutim, odluka vrhovnog tužioca utiče nesumnjivo na izbore i preti dugoj vladavini Netanijahua koja traje 13 godina i koji teži da peti put bude premijer.

Netanijahu i Likud su bili favoriti po ispotivanjima javnog mnjenja. Međutim, moguće je da će oni koji inače glasaju za Likud, ali nisu toliki čvrstorukaši, rađe glasati za partije centra nego da imaju vladu na čelu s premijerom koji rizikuje da bude optužen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: