Indeks: Da li je ovo kraj mandata Mila Đukanovića?

Milo Đukanović je došao na vlast u Crnoj Gori krajem osamdesetih godina prošlog veka kao mlad i perspektivan političar, navodi se na početku teksta.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 28.02.2019.

11:32

Indeks: Da li je ovo kraj mandata Mila Đukanovića?
Screenshot

On je, podseća dalje hrvatski portal Index.hr, u "jogurt revoluciji" s Momirom Bulatovićem preuzeo vlast u tadašnjoj najmanjoj jugoslovenskoj republici te se usmerio na usko savezništvo sa Slobodanom Miloševićem i Srbijom, kojom je Milošević tada vladao.

Ali, u drugoj polovini devedesetih Đukanović, koji je bio na poziciji premijera, počinje da se udaljava od Miloševića i Bulatovića i pobeđuje na nizu izbora za poziciju predsednika ili premijera i Crnu Goru okreće prema Zapadu.

Crna Gora je danas članica NATO-a i od zemalja Zapadnog Balkana verovatno najbliža ulasku u EU. Ali čini se da se i tri decenije Đukanovićeve vladavine i vladavine njegove stranke Demokratske partije socijalista bliže kraju.

Naime, Đukanović, koji je za predsednika izabran opet 2018, već godinama je optuživan za šverc, korupciju i razne druge nezakonite radnje, a nedavno je u javnost isplivao i snimak koji bi višedecenijskog vladara Crne Gore mogao dokrajčiti.

Crnu Goru trenutno potresa afera Atlas, u koju su upetljani Đukanović i verovatno najbogatiji crnogorski tajkun Duško Knežević, nekadašnji Đukanovićev saveznik, a danas žestoki protivnik.

Knežević je iz Londona objavio niz dokumenata protiv predsednika Crne Gore Đukanovića kojem je, kako tvrdi, pokrivao dugove na karticama, plaćao odmor u Dubaiju te jamčio za njegove kredite.

Odmetnuti Knežević je objavio i snimak na kom bivši gradonačelnik Podgorice, a sada službenik Predsedništva Crne Gore Slavoljub Stijepović, od Kneževića uzima kovertu s 97.000 evra uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2016.

Sve to se događa u širem kontekstu velikih protesta protiv Đukanovićeve vlasti, pa se čini da je Crnogorcima konačno prekipelo kada je reč o "muljažama" njihovog višedecenijskog lidera, piše Index.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: