"Ako je to cena, onda nemamo potrebe za priznanjem"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da Kosovo nema teritorijalnih pretenzija ni prema jednoj zemlji.

Izvor: Beta

Utorak, 26.02.2019.

18:45

EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

On je naveo da je tako utvrđeno u Ustavu i da Priština neće tražiti da priznanje od Srbije bude uslovljeno davanjem teritorije.

On je posle sednice Vlade Kosova rekao da ne zna u kom je kontekstu predsednik Kosova Hašim Tači pominjao pripajanje Preševske doline Kosovu, ali da Priština nema teritorijalne pretenzije niti traži priznanje da bi dala teritoriju.

"Ako je to cena, onda nemamo potrebe za priznanjem, možemo još da čekamo. Možemo bez sporazuma", kazao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, otvaranje pitanja granica je agenda Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina. Kosovski premijer je rekao da će taksa koja je uvedena na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti ukinuta nakon što na stolu dijaloga bude video ugovor o međusobnom priznanju.

"Mi smo za to da se vratimo dijalogu, koji se ne povezuje sa taksom, kako bi smo postigli sveobuhvatni sporazum. Mi nismo za sporazum koji za osnovu ima promenu granica i teritorija. To je korak nazad", kazao je Haradinaj i dodao da je otvaranje tog pitanja "agenda Putina da Balkan ostane otvoren".

Prema njegovim rečima, niko ne može da garantuje šta će se dogoditi ako se otvori pitanje granica. "Otvoriće se kriza i tragedija u regionu", smatra Haradinaj.

On je kazao da je granica između Kosova i Srbije duga 381 kilometar i da je ona tolika bila kao administrativna granica Kosova i Srbije u bivšoj Jugoslaviji.

"Tadašnjim Ustavom se nije mogla jednostrano promeniti. Odlukom Međunarodnog suda pravde to su granice Kosova, koje poštuje i Srbija", rekao je Haradinaj.

On je rekao da su neiskrene reakcije iz Srbije po kojoj nova ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Dijana Živić ne predstavlja srpsku populaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: