Grčka policija počela da priznaje makedonske pasoše

Grčka granična policija počela je da prihvata pasoše građana Severne Makedonije.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

12:58

Grčka policija počela da priznaje makedonske pasoše
Foto: Tanjug/AP

Na ulazu i izlazu iz Grčke dagranična policija stavlja pečat na putnim ispravama na kojima na makedonskom, engleskom i francuskom jeziku piše da je "pasoš u vlasništvu Republike Severne Makedonije", prenosi MIA.

List koji je do sada bio namenjen državljanima Severne Makedonija koji su ulazili na teritoriji Grčke i na kome je grčka policija stavljala pečat o ulazu i izlazu iz zemlje više nije u upotrebi.

Ova mera stupila je na snagu pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke poslalo cirkularni dopis grčkim institucijama u kome se navodi da je u skladu s Prespanskim sporazumom novo ime severnog suseda Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija, i da se ono upotrebljava u oficijelnoj komunikaciji grčkih institucija na bilateralnom i međunarodnom nivou.

Građani Severne Makedonije do sada su ulazili i napuštali grčku teritoriju s posebnim listom na kome je grčka policija stavljala pečat jer nije priznavala ustavno ime države "Republika Makedonija" koje je stajalo na pasošima makedonskih državljana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: