Krenule borbe, ako padne Baguz pada i kalifat ID

Portparol Sirijskih demokratskih snaga, na čijem su čelu kurdske jedinice i koje imaju podršku SAD, objavio da su u toku sukobi s pripadnicima ID u selu Baguz.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2019.

12:27

Krenule borbe, ako padne Baguz pada i kalifat ID
Foto: Tanjug/AP

To selo je inače poslednji delić teritorije ID na istoku Sirije.

AP prenosi da se oko 300 ekstremista, zajedno sa civilima za koje se veruje da su mahom članovi njihovih porodica, već više od nedelju dana nalazi pod opsadom u šatorskom naselju u Baguzu. Komandanti SDF tvrde da islamisti sprečavaju civile da napuste selo.

Bali je kazao da je cilj sporadične vatre sa položaja SDF to da se izvrši pritisak na islamiste kako bi dozvolili poslednjim civilima da napuste Baguz.

AP navodi da bi njegovim padom bila okonačana teritorijalna vlast ID u vidu samoproglašenog "kalifata" koji se u jednom trenutku prostirao na trećini površine i Sirije i Iraka.

Rojters je preneo da je Bali ranije najavio da će SDF pokušati da evakuišu preostale civile iz poslednje enklave ID na istoku Sirije, što je neophodni korak pre konačnog napada na džihadiste.

Bali je za Rojters kazao da će te snage pokušati da evakuišu više od 3.000 civila, koliko se procenjuje da se i dalje nalazi u enklavi Baguz. Evakuacija je trebalo da bude okončana juče, ali niko od civila nije tada izašao.

"Ako uspemo da evakuišemo sve civile, odmah ćemo doneti odluku o upadu u Baguz ili prisiljavanju terorista na predaju", kazao je Bali. AP prenosi tvrdnje neimenovanih iračkih obaveštajnih agenata i američkog vojnog zvaničnika da borci ID koji se suočavaju s porazom u Siriji prelaze preko granice u Irak, gde destabilizuju ionako već krhku bezbednost u toj zemlji.

Navodi se da je na stotine, a verovatnije više od 1.000 islamista u poslednjih šest meseci prešlo neobezbeđenu pustinjsku granicu u pokušavaju da utvrde prisustvo u četiri pokrajine na severu Iraka, gde već ubijaju ljude, kidnapuju ih, postavljaju zasede na putevima i reketiraju stanovništvo kao što su to činili i pri prvom usponu ID pre šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: