Han u Podgorici: Budno pratim situaciju

Evropski komesar Johanes Han poručio u Podgorici da je zabrinut zbog pritiska na Nacionalni javni servis i dodao da prati sva dešavanja u vezi slobode medija.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2019.

11:09

Han u Podgorici: Budno pratim situaciju
Getty Images

"Budno pratim situaciju u oblasti slobode medija. Zabrinut sam zbog pritiska na Javnog emitera, zbog napada na novinare i sajber napade", rekao je Han, navodeći kako očekuje da će pravdi biti privedeni počinioci napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Odgovarajući na pitanje da li ima dvostruke aršine kad je reč o napadima na medije, a u svetlu poslednjih napada na RTCG i Dnevne novine, Han je, na konferenciji za novinare s premijerom Duškom Markovićem, rekao da "svi imaju odgovornost", te da bi svi trebalo da se uzdrže od napada.

"Govorim o fizičkim napadima. Ako govorimo o političkoj debati, to je nešto što svi moramo prihvatiti. Očekujem poštovanje izmedju uključenih strana i institucija. Mislim da možete razmenjivati mišljenja na jedan ili na drugi način, npr. na vrlo nezgodan način. Ono što ja želim je da se uspostavlja komunikacija čak i ako imate različita stanovišta. Potrebno je više medjusobnog poštovanja", rekao je Marković.

On je kazao da je informisan o brojnim reformama koje je Crna Gora započela, poručujući da ono što radi vlada ne čini da bi zadovoljila briselske zvaničnike, već radi bolje perspektive građana Crne Gore, preneo je portal RTCG.

"EU je poluga kako biste postigli ove ciljeve. Sve što vlada radi, služi interesima crnogorskih građana", rekao je Han. Ocenio je da parlamentarni bojkot nije evropski način rešavanja različitih mišljenja, uz žaljenje zbog usporenosti rada Privremenog odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

"Danas ću iskoristiti priliku da razgovaram s opozicijom i pozabavim se ovim pitanjem. Politička debata mora da se odvija u parlamentu, parlament je forum gde o svemu treba razgovarati. Obično se to ne radi na ulici. Mogu postojati razlozi da se povremeno izadje na ulicu, ali treba biti svestan da se politilčka debata treba odvijati u parlamentu", rekao je Han.

Veoma je važno, kako je rekao, da Crna Gora intenzivira rad na uspostavljanju bilansa rezultata i na donošenju opipljivih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Naročito kad govorimo o trgovini ljudima i pranju novca. Ne sme sve da stane na hapšenju nekoliko niskoprofilnih kriminalaca, mora se dopreti do onih koji stoje iza toga, dakle podstrekača. Međunarodna organizacije sve budno prati, mi pratimo budno sve skore događaje koje su dovele do mirne mobilizacije crnogorskih gradjana", kazao je Han.

Kontaktirali su ga, kaže Han, organizatori protesta da se sa susretne i sa njima. No, navodi on, to neće biti moguće, zbog ranijeg odlaska iz Podgorice. "Ali ću zamoliti šefa Delegacije EU u Podgorici Aiva Orava da to učini", kazao je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: