Zašto su skočile školarine na fakultetima? VIDEO

Pet fakulteta Univerziteta u Beogradu povećalo je školarine za narednu godinu.

Izvor: Prva

Četvrtak, 21.02.2019.

22:00

Zašto su skočile školarine na fakultetima? VIDEO
Foto: Thinkstock

Oni studenti koji se ne budu školovali o trošku države u proseku će plaćati oko 7.000 dinara više, nego što je to bilo do sada.

Studiranje na Saobraćajnom Ekonomskom, Pravnom, Učiteljskom i Mašinskom fakultetu od oktobra iziskivaće više novca.

Studenti prvog moraće da izdvoje 15.000 dinara više, dok će ostalima školska godina biti skuplja za između tri i šest hiljada dinara.

I dok studenti mogu da razumeju, ali ne sasvim i da opravdaju ovakvu odluku, sa Univerziteta poručuju da su cene porasle srazmerno sa potrebama fakulteta.

“Većina fakulteta nije korigovala poslednjih deset godina cene. Neki su podigli možda za 1 do 2 posto. Tako da ja mislim da nema ničega nažalost što u našoj državi što u deset godina nije promenilo cenu. Tako da troškovi rastu, bez obzira što neke cene stoje, neki troškovi rastu”, rekao je Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Rastu troškovi, ali i potrebe studenata. Više novca u fakultetskoj kasi, značiće bolje uslove za školovanje, kažu na Mašinskom fakultetu.

“To je otprilike nivo povećanja troškova života i naravno nama nije interes da to povećanje školarine, niti to radimo koristimo u svrhu povećanja ličnog dohotka. To su isključivo namenjena sredstva za poboljšanje nastavnog procesa”, naveo je Ljubodrag Tanović, prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta.

Slično objašnjenje stiglo je i sa Pravnog fakulteta.

Kako kažu, školarinu nisu menjali od 2015. godine, kao i da su im troškovi znatno porasli, navodeći primer izdataka za struju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: