Vučić u pismu Putinu: Zadovoljstvo zbog napretka saradnje

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pismo povodom Dana branilaca otadžbine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2019.

19:45

Vučić u pismu Putinu: Zadovoljstvo zbog napretka saradnje
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U pismu je istakao zadovoljstvo zato što politički dijalog i ekonomska saradnja dveju zemalja stalno i stabilno napreduju i zahvalio na bliskoj vojno-tehničkoj saradnji.

Vučić je večeras prisustvovao prijemu koji je povodom Dana branilaca otadžbine priredio ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i tim povodom Čepurinu uručio pismo za predsednika Putina, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

U pismu se između ostalog, kaže: “Poštovani predsedniče Putin, Ovaj veliki praznik s pravom je simbol herojstva, slave i patriotizma ruske vojske, važan svim poštovaocima onih koji, braneći interese Rusije, garantuju njenu stabilnost i bezbednost. Ruski narod je, kroz istoriju, podnosio velike žrtve u borbi za mir, slobodu i nezavisnost, i to će zauvek ostati najsvetliji primeri vernog služenja Otadžbini. Čast mi je što je i srpski narod, rame uz rame sa ruskim narodom, svojim herojskim podvizima obezbedio bolju budućnost za naredne generacije. Njihova zajednička plemenita misija, u težnji da svet bude mirniji i pravedniji, obavezuje nas na večitu zahvalnost, ali i podseća na uzajamno poštovanje i jake veze među našim bratskim narodima. Iskreno me raduje činjenica da i sadašnje generacije branilaca otadžbine sa istim požrtvovanjem nastavljaju slavnu vojničku tradiciju svojih prethodnika. Dozvolite mi da ovom prilikom ponovim koliko sam srećan što politički dijalog i ekonomska saradnja naših dveju zemalja stalno i stabilno napreduju. Želim zato da Vam zahvalim na bliskoj vojno-tehničkoj saradnji Srbije i Rusije, jer tako umnogome poboljšavamo operativno-funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, čineći izvesnijom našu mirnu budućnost“, navodi se u pismu predsednika Vučića upućenom predsedniku Putinu.

Čepurin: Srbija će imati snage da izdrži iskušenja

U ambasadi Rusije u Beogradu svečano je obeležen Dan branilaca otadžbine, a tom prilikom ambasador Aleksandar Čepurin je rekao da Rusija podržava neutralni status Srbije kao i mirno rešenje kosovskog problema uz poštovanje međunarodnog prava.

"Srbija će imati dovoljno snage i strpljenja da izdrži iskušenja", rekao je Čepurin na svečanosti kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je rekao Čepurin, bliskost naših stavova potvrduje i poslednji susret i razgovori predsednika Vučića i Putina.

Čepurin je rekao i da Rusija pozdravlja unapređenje dobrih odnosa Srbije sa svim zemljama, ako to odgovara njenim interesima.

"Okupili smo se danas da obeležimo Dan branilaca otadžbine, već sedmi put ga dočekujem zajedno sa mnogima od vas. Hvala vam za takvu čast", rekao je Čepurin.

On je istakao da su Rusija i Srbija više puta morali da brane svoju nezavisnost i suverenitet i da je upravo to formiralo karakter naših naroda.

“Imamo jake vojske, ali najglavnije rusko i srpsko oružje je ipak hrabrost vojnika i oficira, snaga njihovog duha, to je aksiom. Pripadnike oružanih snaga Rusije i Srbije spajaju aktuelni zadaci. Aktivno se razvija i naša vojna i vojnotehnička saradnja", naveo je Čepurin.

Prema njegovim rečima, ključni zadatak Rusije danas je, osim osiguranja bezbednosti, i energični razvoj privrede, povećanje životnog standarda ljudi.

Na to je usmereno 12 nacionalniih projekata, koji će za šest godina izvesti zemlju na apsolutno novi nivo, rekao je Čepurin dodajućio i da je to suština jučerašnjeg obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina Federalnoj skupštini.

Ambasador je podsetio da se predstojeće jeseni obeležava i 75 godina otkako je zajedničkim snagama oslobođen Beograd od fašističkog okupatora.

"Važno je zajednički obnoviti Spomen grobolje oslobodilaca Beograda na kojem počiva 1.395 boraca Narodnoslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije", rekao je Čepurin i pozvao na jačanje bratstva ruskog i srpskog naroda kao i razvoj saradnje između oružanih snaga.

Svečanosti su prisustvovali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević i Nenad Popović, kao i patrijarh srpski Irinej. Proslava Dana otadžbine, koju su organizovali ambasador Čepurin i izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin, počela je intoniranjem ruske i srpske himne.

Ovaj praznik, ustanovljen u znak sećanja na dan kada je tek formirana Crvena armija 23. februara 1918. odbila nemačku invaziju na Petrograd, slavi se u svim državama nekadašnjeg SSSR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: