Tači: Preuzeo sam ideju od Rugove; Hoti: Nije tačno

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je ideju o korekciji granice sa Srbijom preuzeo od prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2019.

09:45

Tači: Preuzeo sam ideju od Rugove; Hoti: Nije tačno
EPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI

On je dodao i da su tu ideju imali i akademik Nedžat Daci i zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri.

Tači je to rekao u odgovoru na pitanje predsednika Napredne demokratske stranke Nenada Rašića, čija je ideja o korekciji granice sa Srbijom.

On je dodao da je njegova ideja da pripoji tzv. Preševsku dolinu Kosovu.

"Za korekciju sam prvo čuo od predsednika Rugove, Dacija, i Hazirija. Moja je prvobitna ideja je da se Dolina pripoji Kosovu”, rekao je Tači na konferenciji Evropskog instituta za istraživanje i razvoj (RIDEA) na temu "Glas naroda o velikom finalu 'između Kosova i Srbije'", prenela je prištinska Bota sot.

Avdulah Hoti, šef poslaničke grupe najuticanijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, negirao je tvrdnje predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da se prvi kosovski predsednik Ibrahim Rugova zalagao za podelu kosovske teritorije 1994. godine.

Tači je ranije danas izjavio da se prvobitno za korekciju granica sa Srbijom zalagao Rugova i da je on tu ideju preuzeo od njega, a da je njegova originalna ideja da se tzv. Preševska dolina, tri opštine juga centralne Srbije, pripoje Kosovu.

Hoti, međutim, na svom profilu na Fejsbuku tvrdi da je nekadašnji predsednik Rugova bio kategorički protiv teritorijalne podele Kosova.

"To je istina. Sadašnji predsednik ne može da se poziva na izjave predsednika Rugove da bi dobio legitimitet za protivustavne aktivnosti", napisao je Hoti.

Kao dokaz svojoj tvrdnji, Hoti je priložio deo intervjua koji je pokojni Rugova dao 2004. godine listu Zeri.

U intervjuu koji je Hoti objavio, pitanje za Rugovu je bilo da li se zapadni lideri zalažu za ideju Srbije o teritorijalnoj podeli Kosova, a Rugovin odgovor je bio da nije koristio ove termine i da bi takvi koncepti vodili napetosti na Balkanu.

Na današnjoj konferenciji u organizaciji Evropskog instituta za istraživanje i razvoj na temu "Glas naroda o velikom finalu između Kosova i Srbije", predsednik Tači je rekao da je ideju za korekciju granice sa Srbijom uzeo od predsednika Rugove, koji se za nju zalagao 1994. godine, te da su istu ideju održali profesor Nedžat Daci i gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri, poslanik opozicione DSK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: