Tramp čestitao Zaevu

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu na ratifikaciji i primeni dogovora iz Prespe.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

19:33

Tramp čestitao Zaevu
Foto: Tanjug/AP/Evan Vuèi

On je ocenio da je to najveće dostignuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

U pismu, koje prenosi makedonska vlada, Tramp navodi da Prespanski dogovor "svedoči o hrabrom liderstvu" Zaeva koji je, kakoje ocenio, zajedničkim naporom s grčkom kolegom Aleksisom Ciprasom u rešavanju spora oko imena, obezbedio stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za ceo region.

Američki predsednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegog kraja, od pregovora preko ratifikacije, pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja "sada zauzeti mesto koje joj pripada u Severnoatlantskoj alijansi kao Republika Severna Makedonija".

"Severna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo moći da vas dočekamo kao našeg 30. saveznika u Severnoatlantskoj alijansi i da nastavimo naš zajednički posao na obezbeđivanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Tramp.

Tramp je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je rešen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: