"Austriji jasno - bez Balkana EU nije potpuna"

Austriji je potpuno jasno da je EU kompletna tek kada zemlje Zapadnog Balkana budu bile njen deo, ocenio austrijski ministar zadužen za EU Gernot Blimel.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

10:56

Ilustracija: Thinkstock

Ta izjava dolazi pred sutrašnju konferenciju "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana", a Blimel je u Beč pozvao predstavnike Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedeonije, kao i Rumunije, koja trenutno predsedava EU, kako bi razgovarali o njihovoj budućnosti u EU.

Austrija će, kako je navedeno iz kabineta Blimla, na tom skupu nastupati kao „portparol“ zemalja Zapadnog Balkana.

Objašnjeno je da je cilj da se prikaže pogled spolja na diskusiju o budućnosti EU, posebno pred izbore za Evropski parlament.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, učestvoti ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Sokolj Deda, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih posloca Crne Gore Zoran Jakonović, potpredsednik vlade Severne Makedonije Bujar Osmani.

Rumunija će predstavljati ministar za evropska pitanja George Ciamba.

Blimel je, uoči konferencije, rekao da, kada se razgovara o budućnosti EU moraju biti u diskusiju uključene i zemlje Zapadnog Balkana kako bi učestvovale u oblikovanju budućnosti.

„Glavni prioritet u tome je da se započnu pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom u junu“, objasnio je on. Isto tako, dodaje, treba biti iskren ako nema zemlja nema perspektivu pristupa.

„Zbog toga se zalažemo za prekid pregovora sa Turskom i zato tu zemlju nismo pozvali na konferenciju“, naglasio je Blimel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: