Šib: Vrata EU širom otvorena čim zemlje budu spremne

Ambasador NemačkeTomas Šib izajvio da Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana čijim će zemljama, kada budu spremne za članstvo, vrata biti širom otvorena.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

13:17

Šib: Vrata EU širom otvorena čim zemlje budu spremne
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Na skupu "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana" Šib je rekao da Nemačka podržava proširenje EU, ali da se mora insistirati na pravilima. "Uslovi oko reformi i vladavine prava su jasni, borba protiv korupcije, poboljšanje položaja novinara i prava gradjana", rekao je Šib u Institutu društvenih nauka u Beogradu.

Govoreći o poglavlju 31 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU koje se odnosi na prilagođavanje zajedničkoj spoljnoj politici, Šib je rekao da se to prilagođavanje nekad izjednačava sa uvođenjem sankcijama Rusiji ali da je to pojednostavljeno tumačenje.

"Kao članice EU zemlje se moraju pridružiti zajedničkim izjavama i merama. Kandidati moraju da usvajaju potrebne zakone", rekao je nemački ambasador.

Šib je naveo da poslednji izveštaj Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove opisao Srbiju kao "umereno spremnu" zemlju.

"Saradnja s EU ne znači manje saradnje s trećim zemljama, poput Rusije i Kine. ;Srbija mora da garantuje da saradnja s Rusijom ne krši njene obaveze kao zemlje kandidata za članstvo u EU", dodao je.

On je rekao da Nemačka naporno radi na ostvarivanju jedinstvene spoljne politike EU i blisko saradjuje s Francuskom da ojača Evropu, podsetivši na nedavno obnovljeni Jelisejski sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: