"Okolnosti po slobodu medija u Evropi značajno pogoršane"

Okolnosti po slobodu medija značajno su se pogoršale u državama članicama Saveta Evrope.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

18:25

Ilustracija: Thinkstock

To je zaključak izveštaja platforme Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara.

Izveštaj "Demokratija pod rizikom: Pretnje i napadi protiv slovode medija u Evropi" procenjuje situaciju medijske slobode u Evropi na osnovu 140 navoda o veoma ozbiljnim kršenjima medijskih sloboda, koje su ovoj platformi prijavljene, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

U izveštaju se navodi da je primećen konstantan rast napada na novinare, a da je udvostručen broj pretnji, uključujući i pretnje smrću novinarima.

Zapaženo je da su mnogi počinioci napada na novinare i dalje nekažnjeni, a da u sudskim procesima nema nikakvog napretka.

Dodaje se da su novinari i dalje meta arbitrarnog pritvaranja, dok je primećeno i mnoštvo novih zakonskih inicijativa, koje su narušile slobodu medija.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland zahvalio se partnerskim organizacijama na njihovom radu na izveštaju i dodao da je neophodno snažno i konkretno političko delovanje od država članica Saveta Evrope kako bi se zaustavio trend pogoršanja uslova po medijske slobode i bezbednost novinara, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

"Sloboda izražavanja ključna je za realizaciju svih drugih ljudskih prava i zaslužuje najviše pažnje od država članica. Izveštaj može da posluži kao osnova za dijalog o poboljšanju uslova za slobodu medija", rekao je Jagland.

Platformu Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara osnovao je Savet Evrope 2015. godine uz saradnju sa poznatim nevladinim organizacijama angažovanim na polju slobode medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: