"Treba iskoristiti 'rat' u Americi"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić veruje da će SAD podržati dogovor Beograda i Prištine i smatra da je sada povoljan momenat za rešavanje kosovskog pitanja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2019.

17:27

Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

"Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što je u Americi 'rat' između jednih, drugih i trećih. Promena vlasti u SAD za nas bi bile loša. Engel je, na primer, lobista, on je dobio milione od Albanaca i ne možemo očekivati da će on promeniti svoj stav", kaže Dačić za TV Hepi.

On je podsetio da je Srbija već ranije rekla da nema nastavka dijaloga bez ukidanja takse.

"Mogerini je rekla - reci Vučiću da ima strpljenja još sedam dana, ali prošlo je, vrši se veliki pritisak", rekao je on.

Na pitanje kako je došlo do ideje o razganičenju i čija je to inicijativa bila, Srbije ili Amerike, Ivica Dačić odgovara:

"Nije signal iz Amerike. Ne može se reći da se Amerika zalaže za taj princip."

Govorio je i o atmosferi na nedavno održanoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i da su zemlje koje su i priznale Kosovo bile iznenađujuće oštre po pitanju taksi, na primer Belgija, Peru, Obala Slonovače.

"To je bio hladan tuš za njih, nisu verovali da će tako biti i zato je bitno da je sednica održana i sledeća sednica će biti u junu i neće se razmatrati da li će ili neće biti sednice. Dakle, mora je biti, jednoglasno je usvojeno da će ove godine biti tri sednice a sledeće godine dve", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je Haradinaj obavešten da američka vlada neće pomagati vojsku Kosova te da oni sami nemaju kapaciteta za to.

Uveren je da se između kosovskih zvaničnika, iako izbegavaju javno konfrontiranje, odvijaju burni sastanci.

Komentarišući proteste dela opozicije, Dačić kaže: "Blago vladi sa takvom opozicijom."

Prema njegovim rečima, protesti su u redu, ali tu su političari koji žele to da iskoriste.

"Ne treba vređati ljude koji su na protestima, niti omalovažavati. Hajde da se okrenemo konkretnim rešenjima, ja nisam video da mi je neko nešto predložio. Nije mi niko ni čestitao za ove zemlje koji su povukle priznanje", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: