"Tajani da objasni svoju izjavu"

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu (EP), potpredsednik Slovenačke narodne partije Franc Bogovič osudio je izjavu Antonija Tajanija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.02.2019.

23:35

Foto: EPA-EFE/ Patrick Seeger

On je osudio kao apsolutno neprimerenu izjavu predsednika EP Antonija Tajanija koji je juče, na italijanski dan kojim se obeležava stradanje Italijana u bivšoj Jugoslaviji, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskim.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Bogovič je na današnjem početku plenarnog zasedanja EP u Strazburu rekao da Tajanijeva izjava "živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija" u Bazovici kod Trsta, prilikom obeležavanja Dana sećanja na žrtve fojbi (jama) posle Drugog svetskog rata, zahteva dodatno objašnjenje.

On je istakao da Tajani tom prilikom ni jednom rečju nije pomenuo strahote italijanskog fašističkog režima u Sloveniji i Hrvatskoj posle Prvog svetskog rata.

I hrvatski evroposlanici Ruža Tomašić i Ivan Jakovčić, kako prenosi Hina, pozvali su Tajanija da se jasnije izjasni o svojoj izjavi kojom je relativizovao zločine italijanskog fašističkog režima.

Tajani je danas, na početku zasedanja Evropskog parlamenta, izrazio žaljenje što su njegove reči krivo protumačene i osudio, uz komunističke, i fašističke zločine nad nevinim ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: