Deseti protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

Deseti protest "1 od 5 miliona" u Beogradu je nakon šetnje centralnim gradskim ulicama završen oko 20 h ispred zgrade Vlade Srbije.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2019.

18:19

Deseti protest
Screenshot/TV Prva

Na skupu je govorio pisac Marko Vidojković, nakon čega će kolona krenula u šetnju od Platoa, Makedonskom, do Radio-televizije Srbije i na kraju do zgrade Vlade Srbije.

Najavljena je bila i Sanja Pilipović, majka jednog od učesnika prošlonedeljnog protesta, koji je bio priveden zbog nošenja vešala, ali se nije pojavila, već samo poslala pozdrave preko organizatora, koji su zaključili da je njen sin pušten zato što je ona najavljena na protestu.

Državna agencija Tanjug javlja da su se među okupljenima opet pojavila vešala, jedna na kraju protestne kolone, koja je nosio poslanik Dveri Srđan Nogo, a druga, negde u vrhu kolone, koja je nosio jedan od učesnika protesta. Ta druga vešala su se umesto omčom završavala cvetom visibabe, kao karikiranje reagovanja i osuda u javnosti poruke koju predstavljaju vešala sa protesta prošle subote, dodaje Tanjug.

Vidojković je rekao da je Pravni fakultet, koji je i sam završio, „leglo neverovatnih ološa" i "leglo kriminala", koji je iznedrio mnogo anti-heroja, a kako kaže i „najboljeg studenta u istoriji te ustanove", predsednika Aleksandra Vučića.

„Krenuo je najbolji student Pravnog okolo da uguši Sbriju koja se upalila. Pokušava da je gasi benzinom. Pokušava da ide okolo i objašnjava kako je sve super. On koji je prekršio ne znam koliko članova Ustava", rekao je Vidojković.

Kaže da je u Aranđelovcu čuo da će na Sretenje predsednik Srbije doći u taj grad, i pozvao Aranđelovčane da se, ako vide da dolazi, skupe i "pokažu šta misle o njemu".

Nemojte da se opuštamo kao posle 5. oktobra", poručio je Vidojković.

Obraćajući se okupljenim građanima ispred zgrade vlade, koordinatorka protesta Jelena Anasonović poručila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će "učiti kao azbuku imena svih slobodnih gradova u Srbiji koji šetaju".

"Tek će ih biti još, nema stajanja, ovo je naša zemlja i ovo su naši ljudi, nas je više", rekla je Anasonović.

Ona je ocenila da terenskom kampanjom "Budućnost Srbije" Vučić "pokušava da umiri narod Srbije koji više neće da ćuti".

"Šeta već 60 gradova, a danas su to učinili i hrabri ljudi u Gračanici", kazala je ona i navela da će Vučić ući u istoriju Srbije kao "najveći lažov" i čovek koji "ne poštuje ni građane, ni Ustav ni zakone".

Ona je pozvala građane da se i sledeće subote okupe ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu na novom protestu, dok su učesnici protesta upalili nekoliko baklji ispred zgrade Vlade Srbije čiji su ulaz oblepili trakama na kojima piše "Jedan od pet miliona".

Prethodno su učesnici protestne šetnje zastali ispred zgrade Radio-televizije Srbije odakle su sa razglasa pozvali zaposlene u Javnom servisu da se pridruže građanima na protestima a potom su na ulaznim vratima RTS-a postavili nalepnice sa pozivom "izađite na ulice" kao i one sa porukom "nije normalno" na kojima su ekrani različitih televizija poput RTS-a, Pinka i Studija B, na kojima je predsednik Srbije čest gost.

Istovremeno su sa balkona pored ulaza u zgradu RTS-a upalili više baklji i okačili veliki transparent na kom piše "Počelo je" dok su predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma nosili rolne toalet papira na kojima je slika direktora RTS-a Dragana Bujoševića.

Protestna šetnja prošla je bez incidenata a saobraćaj u centralnim gradskim ulicama bio je blokiran tokom prolaska kolone.

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović ocenio je ranije da su protesti širom Srbije "nezaustavljiva reka" i dokaz da su se građani oslobodili straha.

Okupljenima na Platou pridružila se, organizovano, i grupa studenata FPN-a, FON-a, ETF-a i Saobraćajnog fakulteta.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, kao i Visoke škole elektrotehnike i računarstva su ranije organizovali šetnju pod nazivom "Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona".

Određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata takođe je uputilo podršku građanima koji protestuju.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Simo Spasić, poručio je danas, pred početak protesta "1 od 5 miliona", studentima da treba da ih "vodi" pravda, a ne politika.

Spasić se obratio studentima, koji su se organizovano priključili protestu, na platou ispred Filozofskog fakulteta, pred početak protesta.

"Dragi studenti, i vas mora da vodi pravda, a ne politika. Morate da podržite i solidarišete se sa žrtvama", rekao je Spasić.

Spasić je podsetio da je prethodna vlast, "dosovska", oslobodila 2.108 albanskih zločinaca.

"Srpske porodice su ostale bez pravde. Tražimo pravdu. I vi što šetate, svi morate da nas podržite, jer tražimo pravdu", rekao je Spasić.

Iza Spasića su bile postavljenje fotografije 15 članova porodice Kostić, kao i masakriranih Srba iz Lipljana, šest dečaka ubijenih u kafiću "Panda"u Peći i 10 otetih kosmetskih rudara iz kopa Belaćevac.

Na jednom transparentu nalazi se slika Milene ivanoviće, udovice Olivera Ivanovića, na kojoj piše: "Ne koristite našu tragediju u političke svrhe. Gde ste bili kada je moj Oliver bio u zatvoru?".

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. gdoine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učiniti da promene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati servis građana a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: