"Severna Makedonija upropastila plan Rusije"

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je put Severne Makedonije u NATO bio veoma težak, ali da je ta zemlja pokazala jedinstvo.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2019.

13:28

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kako prenosi ukrajinska novinska agencija Unijan, Porošenko je rekao i da je Rusija pokušala da spreči ulazak Severne Makedonije u NATO.

Agencija navodi da je ukrajinski predsednik to izjavio tokom zasedanja Vrhovne rade a pre glasanja o zakonu o izmenama i dopunama Ustava Ukrajine u vezi sa načinom sticanja punopravnog članstva Ukrajine u Evropsku uniju i NATO.

Dodaje se da je 6. februara u Briselu potpisan protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO i da će ta balkanska država uskoro postati 30. članica Alijanse.

“Put Severne Makedonije bio je veoma težak, ali je ta zemlja pokazala jedinstvo i srušila je ruski plan kojim je Rusija pokušala da zaustavi ovaj izuzetno važan korak u pravcu jačanja sigurnosti u Evropi. Vrata NATO-a su postala otvorena za 30. zemlju”, rekao je on.

Kako je Porošenko istakao, tog dana je Evropska komisija donela odluku o članstvu Severne Makedonije u EU.

“To je još jedan pakazatelj kako je taj process povezan i dvosmeran – NATO i EU”, zaključio je predsednik Ukrajine.

Podsetimo, Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je u sredu u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Na ceremoniji u sedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u Alijansu.

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati sastancima NATO bez prava glasa, a punopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifikuju protokol. Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar.

Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 meseci, ali prema najavama iz sedišta Alijanse koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: